SAD i EU ukidaju sankcije Iranu

© REUTERS / Kevin LamarqueDžon Keri i Mohamed Džavad Zarif na pregovorima u Beču o okončanju nuklearnog spora sa Iranom
Džon Keri i Mohamed Džavad Zarif na pregovorima u Beču o okončanju nuklearnog spora sa Iranom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su pristale da ukinu ekonomske sankcije Iranu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila da je Teheran ispunio sve mere dogovorene sa velikim silama prošlog jula.

Odluka o ukidanju sankcija koju je usvojilo 28 članica Unije još treba da bude objavljena u Službenom listu EU da bi stupila na snagu, što se očekuje ubrzo, prenosi AFP.

Avion Erbas 320 - Sputnik Srbija
Iran će kupiti 114 aviona „Erbas“

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini potvrdila je da je postignut dogovor o ukidanju multilateralnih i nacionalnih ekonomskih sankcija Iranu, javio je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri saopštio je da je IAEA verifikovala iransko ispunjenje dogovorenih mera u vezi nuklearnih aktivnosti Teherana.        

Prethodno je IAEA saopštila da je Iran ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu, čime je otvoren put za ukidanje sankcija toj zemlji u roku od nekoliko sati ili dana.

„Iran je sproveo sve mere dogovorene sporazumom iz jula“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Obama potpisao odredbu o ukidanju sankcija Iranu

Američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija Iranu nakon što je Teheran ispunio zahteve iz nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, saopštila je Bela kuća.

Obama je naveo da iransko ispunjenje sporazuma „označava fundamentalni obrt u situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom“, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

SAD su zvanično ukinule sankcije Iranu, što je potvrdio i američki državni sekretar Džon Keri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala