Odluka o sedištu Specijalnog suda ponovo u parlamentu?

© AFP 2023Vlada samoproglašene republike Kosovo
Vlada samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije sve još gotovo u vezi sa početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK, piše prištinski „Zeri“ i ističe da će taj sud početi da funkcioniše tek nakon što o tome u kosovskom parlamentu bude ratifikovan sporazum, kao i da se prve optužnice mogu očekivati u drugoj polovini ove godine.

Priština još nije ispunila sve svoje međunarodne obaveze za funkcionalizaciju Specijalnog suda, piše prištinski list, pozivajući se na upućene izvore, uz napomenu da bi do tada trebalo da budu završena još neka preostala tehnička pitanja.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj preti: Dolaze teški dani za Kosovo

„Zeri“ navodi da se vlast u Prištini još nije oglasila kada će taj sporazum biti poslat parlamentu na ratifikaciju.

Advokat Tom Gaši je za prištinski dnevnik rekao da iz formalnih razloga sporazum koji je postignut između EU i Holandije, uz učešće predstavnika kosovskih vlasti, treba „da bude ratifikovan u holandskom, kao i u kosovskom parlamentu“.

Tek nakon toga taj sporazum će biti smatran važećim, a Specijalni sud će moći da počne sa radom, rekao je Gaši.

Prištinski portal „Kosova pres“ navodi da poslanici opozicije smatraju da je taj sud nepotreban, za razliku od poslanika vladajuće većine koji su podržali osnivanje Specijalnog suda, na kojem će po prvi put biti suđeno za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Dodaje se i da opozicija smatra da je formiranje tog suda nepravedno i da predstavlja eksperiment sa Kosovom.

„Opozicija smatra da se sa Kosovom stalno eksperimentiše i da je deo toga i formiranje Specijalnog suda, za koji se sa jedne strane kaže da je domaći, a sa druge ni sudije ni tužioci neće biti kosovski, niti će biti u nadležnosti nijedne kosovske institucije“, navodi taj prištinski portal.

Poslanica opozicionog radikalnog pokreta „Samoopredeljenja“ Aljbuljena Hadžiu je za „Kosova pres“ rekla da su ustavni amandmani, koji se odnose na osnivanje Specijalnog suda, ne samo politički nepravedni, nego i da stvaraju paralelni pravosudni sistem.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija
Kosovo neće dobiti stolicu u UN

Ona je dodala da nije trebalo formirati „etnički Specijalni sud“ i dodala da je odluka kosovske skupštine o formiranju tog suda bila štetna, a da će se njene posledice uskoro osetiti i da će za njih biti odgovorni i poslanici opozicije i vlada premijera Ise Mustafe.

„Kažemo da je završena nadgledana nezavisnost, a nastavljamo sa eksperimentima kakav je Specijalni sud“, rekla je Aljbuljena Hadžiu, koja smatra da nije bilo potrebe za formiranjem takvog suda jer je, kako je rekla, „rat OVK bio pravedan“.

Ona smatra da je zapravo trebalo „formirati Specijalni sud za genocide koje je sprovodila Srbija na Kosovu, a ne za rat OVK i za Albance“.

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj smatra da je formiranje Specijalnog suda nepotrebno i da on predstavlja veliku nepravdu koja se čini Kosovu.

„Mi svoje momke na tacni serviramo Specijalnom sudu koji je velika nepravda koja se čini Kosovu. Rat OVK je bio čist i to je i dokazano jer je mnogim našim ljudima, među kojima i Ramušu Haradinaju već suđeno u Hagu… Insistirali smo na tome da, ako je neko počinio zločin, treba da mu bude suđeno na Kosovu, ali sadašnja vlada nije u stanju da stvori funkcionalan pravosudni sistem kako bi se suđenja odvijala na Kosovu“, rekla je Time Kadrijaj za „Kosova pres“.

I ona smatra da je trebalo formirati Specijalni sud za Srbiju koja je, kako je rekla, „bila pokretač svih ratova na Balkanu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala