Uhapšena trojica zbog napada u Džakarti

© REUTERS / Beawiharta Teroristički napad u Džakarti, Indonezija
Teroristički napad u Džakarti, Indonezija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indonežanska policija saopštila je da je uhapsila danas trojicu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa nizom oružanih i bombaških napada u Džakarti, u kojima je ubijeno najmanje sedam osoba.

Ministar za bezbednost Luhut Pandžaitan potvrdio je da su trojica uhapšena u jednoj kući u gradu Depoku, južno od Džakarte tokom racije indonežanske policije, prenosi Rojters.

Metro TV, međutim, navodi, pozivajući se na šefa policije u Depoku, da su uhapšeni bombaš, stručnjak za vatreno oružje i sveštenik, ali da oni nisu povezani sa napadima u Džakarti.

Portparol nacionalne policije Anton Čarlijan rekao je novinarima da je pronađena crna zastava u jednoj od kuća napadača, a policija veruje da je otkrila njihove identitete.

Pripadnik DAEŠ-a sa zastavom na tenku zaplenjenom od vojske Sirije - Sputnik Srbija
DAEŠ mnogo naučio od Al Kaide

Kako je rekao, dvojica od petorice napadača su ranije osuđivani i bili su u zatvoru zbog terorizma.

Racije su sprovedene širom ostrva Jave i drugih ostrva u cilju hapšenja osumnjičenih za napade u Džakarti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je napade u Džakarti, izrazivši ujedno solidarnost sa vladom i narodom Indonezije.

U saopštenju, koje je izdao njegov portparol, navodi se da Ban „ponovo potvrđuje da apsolutno ne postoji opravdanje za terorističke činove“ i da se nada da će napadači biti privedeni pravdi.

Šef indonežanske nacionalne policije general Badrodin Haiti rekao je da je sve aktivnosti grupe koja je odgovorna za jučerašnje napade u Džakarti finansirao DAEŠ, prenosi AP.

Indonežaska policija posle terorističkog napada u Džakarti - Sputnik Srbija
Teroristi u Džakarti pokušali da kopiraju napade u Parizu

On je dodao da je novac za operacije dopremljen preko Bahruna Naima, Indonežanina uhapšenog 2011. godine, koji je proveo godinu dana u zatvoru zbog nelegalnog posedovanja oružja, pre odlaska u Siriju, gde se bori na strani džihadista.

Haiti je identifikovao jednog od petorice osumnjičenih kao Sunakima, koji je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog umešanosti obuku u terorističkom „stilu“ u Aćehu, ali je pušten ranije iz zatvora.

DAEŠ je preuzeo odgovornost za niz oružanih i bombaških napada izvršenih juče u Džakarti.

U centru Džakarte bombaš-samoubica juče je izveo napad u jednom kafeu, a zatim su usledile još dve eksplozije u blizini.

Pola časa nakon prvog incidenta indonežanska policija je situaciju dovela pod kontrolu, i u policijskoj operaciji ubijeno je svih pet terorista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala