Ukrajina spremna za pregovore sa Rusijom zbog duga

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska zastava
Ukrajinska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev je spreman da započne pregovore sa Rusijom o restrukturiranju duga u iznosu od tri milijarde dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija Ukrajine.

Saopštenje ukrajinskog Ministarstva usledilo je neposredno nakon izjave ruskog ministra finansija Antona Siluanova da će Rusija do kraja januara predati tužbu protiv Ukrajine zbog duga.

Britanske funte, američki dolari i ukrajinska grivna na bilbordu - Sputnik Srbija
Ukrajina nije vratila Rusiji dug, bankrot zemlje 31. decembra

„Ministarstvo finansija Ukrajine potvrđuje spremnost da započne pregovore oko restrukturiranja duga od tri milijarde dolara“, stoji u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem prošle godine naložio Vladi Rusije da podnese tužbu protiv Ukrajine budući da Kijev nije uplatio sredstva do 21. decembra, kada je istekao rok za vraćanje duga.

Ukrajina je potom izjavila da je spremna za „pravni rat“ sa Rusijom kao i da je u tu svrhu obezbedila sredstva iz budžeta kako bi platila pravne savetnike.

Kijev je dug prema Rusiji smatrao komercijalnim, iako je Međunarodni monetarni fond je potvrdio da je dug Ukrajine Rusiji suveren, što znači da, prema pravilima fonda, ne može biti restrukturiran po istim uslovima kao i dug privatnim kreditorima. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala