Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Počeli mirovni pregovori o Avganistanu

© AP Photo / Rahmat GulSituacija u Avganistanu
Situacija u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avganistan, Pakistan, Kina i SAD počeli su danas u Islamabadu pregovore sa ciljem da se oživi mirovni proces u Avganistanu, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Kine Hun Lej.

Predstavnici četiri zemlje nadaju se da će sastanak dovesti do pregovora sa talibanima, čije se prisustvo ne očekuje na današnjim razgovorima.

Situacija u Avganistanu - Sputnik Srbija
Avganistan: U bombardovanju poginulo 25 terorista DAEŠ-a

Prema rečima Leja, Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama kako bi se stvorili uslovi za mir u Avganistanu.

Sastanak je otvorio spoljnopolitički savetnik pakistanskog premijera Sartaj Aziz, rekavši da je glavni cilj da se talibani ubede da sednu za sto i odustanu od nasilja, prenosi Rojters.

„Zbog toga je važno da ne postoje preduslovi u vezi sa početkom pregovaračkog procesa jer bi to bilo kontraproduktivno“, rekao je on.

Obnovljeni mirovni pregovori usledili su nakon spirale nasilja u Avganistanu, gde je prošla godina, nakon povlačenja većeg broja pripadnika stranih snaga 2014. godine, bila jedna od najsmrtonosnijih.

Tokom poslednjih meseci talibani su osvojili teritoriju u južnoj provinciji Helmand, na kratko zauzeli Kunduz i izveli nekoliko samoubilačkih napada u Kabulu, što kako navodi Rojters, pokazuje koliko je avganistanskim snagama teško da same pronađu rešenje za nasilje.

Mirovni pregovori prekinuti su prošle godine pošto su talibani objavili da je njihov osnivač Mula Muhamad Omar mrtav već dve godine nakon čega su usledile frakcijske borbe oko toga ko će biti novi lider.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala