Amerika naoružava Hrvatsku zbog pritiska na Srbiju

© Flickr / Daniel DeCristoBalistička raketa
Balistička raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Isporukom balističkih projektila M270 Hrvatskoj Sjedinjene Američke Države žele da izvrše pritisak na Srbiju da se odluči za pristupanje širim evroatlantskim integracijama. Takođe, time se forsira i odustajanje Srbije od politike neutralnosti, ocenjuje Marko Ćustić, glavni i odgovorni urednik hrvatskog vojnog magazina „Difender“.

„To je jedini razlog zbog kog će Hrvatska dobiti balističke rakete M270 od SAD“, istakao je Ćustić u izjavi Tanjugu.

On je rekao da ima razumevanje za reakcije iz Srbije, koje su bile veoma negativne.

„Ne verujem da je to raketa koju bi Hrvatska upotrebila protiv Srbije. Ovaj sistem, međutim, stvara neravnotežu snaga“, objasnio je on.

Stoga su, prema njegovim rečima, reakcije iz Srbije razumljive, ali i isprovocirane, jer je jasno da je Amerika rešila da prisili srpske vlasti da se odluče za pristupanje širim evroatlantskim integracijama i prestanu sa politikom neutralnosti. 

Američki raketni sistem MLRS 270 - Sputnik Srbija
Hrvatska pregovara o kupovini norveškog raketnog sistema

Ćustićev magazin je objavio i da Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga.

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa, koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Kad je reč o američkim raketama, glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina ukazuje da postoji mogućnost da SAD ne isporuče ove rakete Hrvatskoj ako Srbija napravi ustupke.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Nikad više praćkom na avione

Ćustić je naveo da je domet M270 oko 300 kilometara, ali da ne smatra da te rakete predstavljaju pretnju po region.

Istovremeno je ukazao da je nabavka raketnog sistema deo odbrane NATO-a i da u tome Hrvatska kao članica mora da učestvuje.

Ćustić je uveren da je naoružavanje i modernizacija Oružanih snaga Hrvatske američkom opremom dobro isplanirana američka akcija, sa ciljem da se „pritisne“ Srbija da ubrza donošenje odluke o političkoj budućnosti.

On je podsetio da je srpski premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Rusiji dogovorio vojno-tehničku saradnju i dodao da veruje da će se uskoro videti šta je od toga ostvarljivo, pošto u Srbiju u januaru dolazi Dmitrij Rogozin, zamenik ruskog premijera zadužen za odbrambenu politiku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala