Vučić: Nikad više praćkom na avione

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje veliki „bum“ namenske industrije u ovoj godini i poručuje da Srbija nabavlja oružje kako bi se zaštitila, a ne bilo koga napadala.

„Ne nabavljamo ništa i ne radimo ništa zbog Hrvatske, ali moramo da vodimo računa o zaštiti naše zemlje“, rekao je Vučić za TV Pink.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Voleo bih da ne bude vanrednih izbora, ali...

On je dodao da nije reč o tome da se osećamo ugroženo, već o tome da se razvojem namenske industrije razvija naša ekonomija u celini.

„Sada u Krušiku proizvodimo municiju kalibra 155 milimetara, što nismo ranije proizvodili, a možemo da prodamo koliko hoćete“, rekao je.

Nije nama problem što su Hrvati kupili od Nemaca „pancir haubice“, jer, mi ćemo imati „nore“, koje su bolje od tih pancir haubica.

On je primetio da mu nije jasno šta će Hrvatska da radi sa balističkim raketama i lansirnim rampama i dodao da za to nemamo odgovor.

„Molimo sve u našem okruženju da to ne rade, ali ako rade, moraćemo da zaštitimo našu zemlju“, rekao je premijer i dodao da je to svima rekao najdirektnije, i da je Amerikance zamolio da Hrevatskoj ne isporučuju to oružje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i glavna urednica Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Ili će naši susedi odustati od nabavke raketa, ili ćemo morati da odgovorimo (video)

Na opasku da se tako ne razgovara sa Amerikancima, on je uzvratio: „Ja baš tako pričam, ne pričaju oni kojima karijera zavisi od nekog sa strane“ i dodao da je njegov posao da vodi računa o Srbiji i njenoj bezbednosti.

On je rekao da Hrvati još nisu dobili to oružje i da su mu predstavnici SAD rekli da su razumeli njegovu poruku.

„Ja se nadam da im neće dati, ako daju, mi ćemo da imamo spreman odgovor“, rekao je premijer ne precizirajući kakav to odgovor ima u vidu.

„Moj posao je da Srbija bude bezbedna i zaštićena zemlja. Srbija želi mir, nikoga neće i ne želi da ugrožava, ali građani će biti zaštićeni. Nećemo više praćkama da idemo na lovačke avione, kao što smo ranije išli“, rekao je Vučić.

On je rekao da očekuje ozbiljan „bum“ u namenskoj industriji.

Pokazao je skicu kako će izgledati fabrika namenske u Uzićima u požeškoj opštini, dve linije za proizvodnju municije, i koja će koštati između 20 i 27 miliona dolara, a ukupno će koštati 45 miliona evra zajedno sa građevinskim radovima.

„Očekujem da će to biti završeno do 1. maja“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala