Veliki neredi u Prištini — hapšenja, povrede, molotovljev koktel

© AP Photo / Visar KryeziuProtest opozicije u Prištini
Protest opozicije u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom današnjih protesta opozicije u Prištini povređeno je 10 policajaca, 2 demonstranta i 2 novinara, a 24 demonstranta su uhapšena.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je na konferenciji za novinare naveo da je kosovska policija bila vrlo uzdržana i nije reagovala sve dok demonstranti nisu počeli da koriste molotovljeve koktele, kao i da je u obračunu sa njima policija koristila dozvoljena sredstva za rasturanje nasilnih protesta, prenose prištinski mediji.

© AP Photo / Visar KryeziuPristalica opozicije na protestu u Prištini.
Pristalica opozicije na protestu u Prištini. - Sputnik Srbija
Pristalica opozicije na protestu u Prištini.

Keljani je odbacio tvrdnje opozicije da je policija sprečavala aktiviste da stignu na protest iz drugih krajeva Kosova i Metohije, kao i njihove procene o broju učesnika, navodeći da je u demonstracijama učestvovalo oko 8.000 ljudi.

On je naveo i da je policija zaustavila 42 osobe na osnovu pograničnih propisa, ali da nema nijedan izveštaj da su građani iz Albanije koji su krenuli na protest bili zlostavljani.

Direktor Hitne pomoći Basri Lenjani je rekao da je do sada u Hitnu pomoć dovedeno 11 povređenih od kojih 7 policajaca, 2 demonstranta, 1 prolaznik i 1 kamerman.

Na jednom od do sada najvećih protesta demonstranti su nosili zastave Oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije i uzvikivali parole protiv vlade, premijera Ise Mustafe i Zajednice srpskih opština.

Hapšenje lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija u Prištini - Sputnik Srbija
Zašto Srbe i pojedine Albance plaši Kurtijevo „Samoopredeljenje“

U gradu je bio raspoređen veliki broj pripadnika kosovske policijske službe, a mnoge ulice su bile blokirane. Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo i na magistralnim putevima koji vode od Kosovske Mitrovice, Gnjilana i drugih gradova Kosova i Metohije do Prištine.

Kosovska opozicija današnji protest je organizovala jer smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština. 

Kako prenosi prištinska „Koha ditore“, opozicioni pokret „Samoopredeljenje“ je saopštio da je policija nasilno intervenisala protiv demonstranata koji su krenuli na protest. List navodi da je, uz saopštenje, „Samoopredeljenje“ prosledilo i video–snimak tih događaja.

Taj pokret tvrdi i da je policija koristila silu kako bi sprečila da na protest dođu demonstranti iz Albanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala