Južna Koreja i Japan: Testiranje bombe provokacija

© AP Photo / Gemunu AmarasingheMornarica, Japan
Mornarica, Japan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Južne Koreje i Japana oštro su osudile testiranje hidrogenske bombe u Severnoj Koreji istakavši da to predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost.

Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje okarakterisala je testiranje hidrogenske bombe kao veliku provokaciju za međunarodnu zajednicu, koja ugrožava živote ljudi i budućnost.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Severna Koreja testirala hidrogensku bombu

„Neophodne su žestoke mere koje bi podrazumevale i uvođenje dodatnih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i drugih savezničkih i prijateljskih zemalja“, istakla je ona.

Oglasila se i Vlada Južne Koreje koja je navela da će tesno sarađivati sa celokupnom međunarodnom zajednicom kako bi Severna Koreja odgovarala zbog testiranja nuklearnog naoružanja.

Istovremeno, vlasti Japana izrazile su zvaničan protest Severnoj Koreji zbog testiranja bombe.

Predsednik Japana Šinzo Abe upozorio je da „proba koju je izvela Severna Koreja predstavlja snažnu pretnju bezbednosti naše nacije i mi to ne možemo tolerisati“.

Japanski mediji javili su da će uskoro sa baze Misava na severu zemlje poleteti avion „kavasaki T–4“, čiji će glavni zadatak biti da sakupi čestice iz vazduha kako bi se pratila visina radijacije nakon eksplozije hidrogenske bombe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala