Kameron: Energično do referenduma o članstvu u EU

© AP Photo / Matt DunhamBritanski premijer Dejvid Kameron
Britanski premijer Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će se u 2016. godini energično boriti da reši problematična pitanja u odnosima Britanije sa EU uoči planiranog referenduma o članstvu, koji bi mogao da bude održan ove godine.

On je, u svojoj novogodišnjoj poruci, rekao da su aspekti članstva u EU uzrokovali veliku frustraciju u Britaniji, ali je naglasio da će na kraju glasači odlučiti da li će ta zemlja ostati u evropskom bloku ili ne, preneo je AFP.

„Teški su pregovori sa 27 drugih članica. Ali smo mi u njima predvođeni jednim ciljem, a to je ono što je najbolje za britansku ekonomiju i nacionalnu bezbednost“, istakao je Kameron.

Zapaljena zastava EU - Sputnik Srbija
Odlazeća godina paklena za Evropu

Francuska agencija podseća da Kameron pokušava da ponovo pregovara o uslovima britanskog članstva pred referendum koji bi trebalo da bude sproveden do kraja 2017, dok novinski listovi i politički komentatori spekulišu da bi glasanje moglo da se održi i ove godine.

Kameron smatra, kako je naveo, da se Britanija nalazi usred „velike reformatorske decenije“, „prekretničkog“ perioda u kojem bi obnovljena ekonomija mogla da podstakne „istinski društveni preporod“.

Nabrojavši četiri stvari koje želi da sprovede tokom ove godine, britanski premijer je rekao da u borbi protiv ekstremizma namerava da se uhvati ukoštac sa „propovednicima mržnje“, ali i paralelnim zajednicama i „neuspehom u integrisanju“.

Obećao je da će izgraditi 200.000 kuća za mlade, da će suzbijati „uporno i trajno siromaštvo“, te da će ukloniti prepreke za društvenu mobilnost, ocenivši „skandaloznim“ to što više mladih crnaca ima u zatvorima nego na univerzitetskim studijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala