Nikolić Davutogluu: Boli nas Kosovo

© Tanjug / KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKETomislav Nikolić i Ahmet Davutoglu
Tomislav Nikolić i Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se s premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, kome je preneo da je za Srbiju posebno bolno kad njeni prijatelji promovišu nezavisnost Kosova, i da tu misli i na Tursku, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Nikolić je istakao da Srbija pregovara sa Prištinom i ulaže maksimalne napore da svi građani na Kosovu žive u miru i stabilnosti, i „taj napor treba da pomognu svi na otvoren i transparentan način“.

Jalovost turske politike

On je poručio da Srbija želi dobre odnose sa Turskom, posebno zato što na delu teritorije ima građana islamske veroispovesti, koji imaju posebne veze sa tom državom.

Srbija se ne meša u odnose dve muslimanske verske zajednice, naglasio je Nikolić i dodao da Turska može da doprinese da se taj problem izgladi, kao što kroz investicije može da pomogne da se razvije deo Srbije sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

Nikolić je rekao da Srbija usaglašava svoje propise i uređuje državu sa standardima EU, ali da ima i svoj ponos, koji ne može da utopi u neopravdane i pravno neutemeljene zahteve.

On je naglasio da Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo, ali da, kao što od drugih ne traži da njoj ispunjavaju sve želje, ne može da se ni od Srbije očekuje da ispuni sve želje drugih.

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da je Srbija dobro mesto za investicije i pozivam investitore iz Turske da ulažu u Srbiju, rekao je Nikolić.

Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić u Beogradu - Sputnik Srbija
Srbija i Turska formiraju Savet za saradnju

Davutoglu je istakao da se veličina države ne meri geografskim merilima i da je za Tursku Srbija velika i važna zemlja.

On je pozvao Nikolića da pomogne u sporu sa Rusijom i preneo mu želje turske strane da ima normalan odnos sa tom zemljom, što je predsednik Srbije sa zadovoljstvom prihvatio, navodi se u saopštenju.

Davutoglu je naglasio da je privredna saradnja dve zemlje prioritet i dodao da će se dobri odnosi pozitivno odraziti na veliki broj zemalja.

On je pozitivno ocenio pregovore Beograda i Prištine, izrazivši spremnost da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala