Davutoglu tražio od Nikolića da ga pomiri sa Rusijom

© AP Photo / Petros KaradjiasPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio od turskog premijera Ahmeta Davutoglua signal je uvažavanja Srbije na najvišem nivou. Analitičari iz Moskve za sada su skeptični.
Jalovost turske politike

Na osnovu tog poziva vidi se da se u svetu ne percipira kao najvažnije veličina neke zemlje, već uticaj na osnovu poteza koje povlači i ponašanja u međunarodnim okolnostima, izjavio je za Sputnjik predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski.

„Samim tim, Srbija pokazuje da više nije ni mala ni beznačajna zemlja kada jedna tako moćna svetska sila kao što je Turska traži direktno ili indirektno pomoć od nas. Možemo da kažemo slobodno da je to jedan veliki plus za Srbiju. Da li će Srbija zaista i pomoći, to zavisi i od drugih okolnosti. Realno pokazujemo da imamo uticaj, važnost na političkoj sceni. Nadamo se da možemo da pokrenemo pregovore, preambiciozno bi bilo da tvrdim da zvanični Beograd može da reši spor između Moskve i Ankare, ali je svaka pomoć dobrodošla“, izjavio je Deđanski.

Rusi skeptični

Član ekspertskog saveta Instituta za socijalno–ekonomske i političke studije Aleksej Zudin kaže za Sputnjik da nijedna zemlja nije u mogućnosti da pomogne Turskoj u sporu sa Rusijom. Prema pisanjima medija, svoju pomoć su ranije nudili Kazahstan i Azerbejdžan.

Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić u Beogradu - Sputnik Srbija
Srbija i Turska formiraju Savet za saradnju

„Sada Srbija prihvata poziv Ankare, ali rezultata neće biti. Ne radi se o tome da su ovi eventualni posrednici nesposobni ili da nemaju pouzdane odnose sa Moskvom, nego, jednostavno, Turska izjavljuje da želi normalizaciju, ali ništa ne čini kako bi došlo do toga. Ponašanje turskog rukovodstva se nije promenilo. Što se tiče izvinjenja, prema mom mišljenju, što više vremena prolazi, ta izvinjenja imaju sve manju vrednost. Sve treba raditi na vreme“, izjavio je Zudin.

Zudin navodi da je Turska u međuvremenu napravila nekoliko koraka koji su u suprotnosti sa pomirenjem. On tvrdi da su izjave poput „Turska želi normalan odnos sa Rusijom“ ili „Odnosi će se uskoro normalizovati“ deo političko–diplomatske igre.

„U stvarnosti, Erdogan dobija političke poene unutar zemlje zahvaljujući konfrontaciji sa Rusijom“, zaključio je član ekspertskog saveta Instituta za socijalno–ekonomske i političke studije Aleksej Zudin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala