Izbeglički talas — „organizovana invazija“

© AFP 2023 / ALEXANDER KLEINMiloš Zeman, predsednik Češke
Miloš Zeman, predsednik Češke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Češke Miloš Zeman je izjavio danas da izbeglički talas u Evropi predstavlja „organizovanu invaziju“ i dodao da bi mladići iz Sirije i Iraka umesto toga trebalo da se bore protiv džihadista DAEŠ-a (takozvane Islamske države).

„Duboko sam uveren da smo suočeni sa organizovanom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbeglica“, poručio je Zeman u božićnoj poruci građanima Češke.

On je dodao da je „moguće“ saosećati sa izbeglicama koje su stare ili bolesne, kao i sa decom, ali ne i mladićima koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se vrate kući kako bi se borili sa džihadistima.

Miloš Zeman, predsednik Češke - Sputnik Srbija
Zeman: Merkelova lažni humanista

„Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od DAEŠ-a“, istakao je Zeman.

On je dodao da njihovo bekstvo iz ratom razorenih zemalja Bliskog istoka samo podstiče jačanje DAEŠ-a.

Ovo nije prvi put da je Zeman zauzeo kontroverzan stav po pitanju najveće izbegličke krize u Evropi još od završetka Drugog svetskog rata.

Predsednik Češke je u novembru tako prisustvovao antiislamskom skupu u Pragu, u društvu desničarskih političara i pripadnika jedne paravojne jedinice.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je i ranije kritikovao Zemanove komentare, izjavio je da je predsednikova božićna poruka bazirana na „predrasudama i njegovom uobičajenom pojednostavljenju stvari“.

Izbeglice nisu jedina meta Zemanovih oštrih komentara, budući da je on prošle nedelje rekao da bi Češka trebalo da uvede evro prvog dana nakon što iz evrozone izađe prezadužena Grčka, što je podstaklo zvaničnu Atinu da povuče svog ambasadora iz Praga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala