Zeman: Merkelova lažni humanista

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKMiloš Zeman, predsednik Češke
Miloš Zeman, predsednik Češke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav nemačke kancelarke Angele Merkel prema prijemu sirijskih izbeglica je lažni humanizam, ocenio je danas predsednik Češke Miloš Zeman i dodao da neke izbeglice nanose štetu sopstvenim zemljama, koriste decu kao živi štit i ne zaslužuju saosećanje.

Zeman je rekao da se, iako i sam žali decu izbeglica koje dolaze u Evropu, pita zašto ih roditelji „vuku“ sa sobom i stavljaju u gumene čamce, izlažući ih riziku da se podave, dodajući da su oni koji ne zaslužuju sažaljenje mladi, zdravi i dobro materijalno obezbeđeni muškarci, koji bi trebalo da „ostanu u svojim zemljama i bore se za njih“.

Izbeglice stoje ispred ograde na mađarsko-srpskoj granici kod Horgoša - Sputnik Srbija
Preteća poruka mađarskog gradonačelnika migrantima (video)

Češki predsednik kaže i da su to muškarci s „ajfonima“ i „ajpodima“, koji „u drugom džepu imaju hiljade evra ili dolara“, kao i da se mnogi od njih „predstavljaju kao Sirijci, iako sa Sirijom nemaju nikakve veze, s obzirom na to da je kod njih pronađeno mnogo lažnih sirijskih pasoša“.

Izbeglice snimljene u blizini hrvatskog sela Babska, posle izlaska iz Srbije - Sputnik Srbija
Izbeglice će ići kuda Merkelova kaže

Zeman smatra i da je sramota što Evropska unija ne može da zaštiti svoje granice, prenose češki elektronski mediji.

On se složio s bivšim predsednikom Češke Vaclavom Klausom, koji se zalaže za referendum o prihvatanju izbeglica, da građani treba sami da odluče da li će prihvatiti evropski sistem kvota.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala