Zapadni političari i diplomate: Vreme za pomirenje s Rusijom

© Sputnik / Valeriй Šustov / Uđi u bazu fotografijaKremlj je ruski naziv za centralni deo ruskih srednjovekovnih utvrđenih gradova. Često se označava i najpoznatiji od svih — moskovski, podignut između 12. i 15. veka.
Kremlj  je ruski naziv za centralni deo ruskih srednjovekovnih utvrđenih gradova. Često se označava i najpoznatiji od svih — moskovski, podignut između 12. i 15. veka. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da bi pobedili terorizam Zapad i Rusija moraju da sarađuju i da odbace uzajamno nepoverenje, smatra većina političara, diplomata i stručnjaka iz Evrope i SAD koji su učestvovali u anketi lista Politiko.
Suhoj Su-34 poleće iz baze Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Kratkovidi Zapad nije očekivao da će Rusija pokazati takvu snagu

U anketi je učestvovalo 76 ljudi, a među njima su bili zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou, bivši predsednik Svetske banke Pol Vulfovic, bivši premijer i šef diplomatije Švedske Karl Bilt, kao i ambasadori šest zemalja u Evropskoj uniji. Na pitanja su odgovarali anonimno.

Prema podacima ankete 53 odsto učesnika, odnosno 40 ljudi je reklo da smatra da je najbolji način borbe protiv DAEŠ-a (takozvana Islamska država) – saradnja s Rusijom i Iranom u diplomatskom rešavanju sirijske krize.

Vladimir Putin u UN - Sputnik Srbija
Godina na izmaku: „Povratak u stilu Kremlja“

Prepuštanje arapskim zemljama rešavanja ovog problema najbolje je prema mišljenju 18,4 odsto učesnika ankete, dok je 16 odsto njih izjavio da je najbolji način za borbu protiv DAEŠ-a kopnena operacija NATO-a u Siriji. 

Dvanaest odsto učesnika ankete smatra da je dovoljno pojačati vazdušne napade, a samo jedan čovek je predložio da se odustane od borbe protiv terorizma na Bliskom istoku.

„Neusaglašena vazdušna kampanja koju vode dve strane biće kontraproduktivna“, smatra jedan od učesnika ankete. 

„Zbog čega ne priznati da je jak Asad bolji od DAEŠ-a?“, naveo je drugi ispitanik. 

Pres-konferencija Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Putin: Evropa je predala deo svog suvereniteta Vašingtonu

„Vreme je da se okončaju sankcije protiv Rusije i da se formira strateško partnerstvo“, prokomentarisao je jedan od ispitanika, dok drugi, naprotiv, smatra da će sankcije i „ekonomski pritisak“ prinuditi Moskvu da se zbliži sa Zapadom.

Politiku predsednika SAD Baraka Obame odobrava 51 odsto ispitanika koji cene njegove zasluge u pregovorima o nuklearnom programu Irana. Predsednika SAD su, ipak, nazvali „neodlučnim i previše opreznim“. 

Prema mišljenju učesnika ankete, Obama „ne uzima u obzir dugoročne scenarije“ i „suviše mlako deluje u vezi sa Sirijom i DAEŠ-om“. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala