Dodik: 3.500 terorista DAEŠ-a u BiH

© Tanjug / Srđan IlićMilorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik istakao je danas da je Srbija ključna zemlja regiona i da vlasti u Banjaluci podržavaju i razumeju politiku Beograda koja je usmerena da ojača regionalni mir i stabilnost.

On je, u izjavi novinarima, posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem naglasio da stabilnost Srbije i njena snaga utiču na stabilnost regiona, te da RS želi da bude deo napora za osiguranje regionalne stabilnosti, jer istinski želi da čitav region bude trajno stabilan.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Dodika

Dodik je kazao da RS nema nijednog razloga ni želju da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (BiH) i da se tamo vidi neka vrsta nasilja.

„Politička borba za status je nešto sasvim drugo. Ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu je naš interes. Naš interes nije izvan onoga što je rekao Ustav i napisao Dejtonski sporazum. Mi se borimo za cilj koji je verifikovan i potpisan u Parizu, a ranije dogovoren u Dejtonu“, objasnio je on.

Dodik je preneo da je sa premijerom Vučićem razgovarao o odličnoj saradnji u godini na izmaku, što je dokaz iskrenih partnerskih odnosa.

Taj partnerski odnos i obostrana zainteresovanost su iskazani završavanjem zajedničkih projekata.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Rusija je važan faktor očuvanja Dejtona

„Iza sebe ostavljamo stvari koje se vide“, poručio je Dodik.

On je izrazio uverenje da će most u Bratuncu veoma brzo, u roku, biti završen, a da preostaje obaveza da se postignu dogovori o sledećim projektima koji su strateški veoma važni, u nacionalnom smislu bitni.

S tim u vezi je pomenuo autoput koji se gradi od Banjaluke, preko Bijeljine do Doboja, prema Srbiji.

„Mislim da u narednih nekoliko meseci treba definisati dodirnu tačku sa Srbijom kako bi se moglo ići u projektovanje pre svega deonice od granice Srbije i RS prema njenoj unutrašnjosti. Tu su i drugi putni pravci koji su u dodiru sa Srbijom, između Užica i Višegrada“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička

RS ne bi mogla da uradi ništa od svih tih projekata da nema svestranu podršku Srbije i bez napora Srbije da obezbedi pravu prezentaciju onoga što radi RS, dodao je Dodik.

On je istakao i da je važan zadatak aktuelne generacije političara da na pravi način saopšti istinu o Jasenovcu i najavio da će sledeće obeležavanje godišnjice u aprilu biti zajednički koordinirano, i da će biti obeležavanje koje će to masovno stradanje Srba približiti opštoj i regionalnoj javnosti.

Kada je reč o borbi protiv terorizma Dodik je ocenio da je ona sve u regionu više zbližila, imajući u vidu da postoji potreba da se očuva stabilnost i mir.

BiH i RS čine napore da se taj mir održi, naglasio je on ističući da u Bosni postoje mreže podrške DAEŠ-a (takozvane Islamske države) kao i pojedinci koji istrajavaju u toj podršci.

Teroristi u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija
Sarajevo: Uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za terorizam

„Postoje evidencije bezbednosnih službi da tamo ima 3.500 ljudi koji su spremni da izvrše samostalni teroristički akt. To govori o tome da spoznaja o tim opasnostima u BiH postoji. Ja podržavam svaku aktivnost da se preventivno deluje protiv terorizma", istakao je on.

Dodik je rekao da očekuje da nadležne sudske institucije neće kao ranije da naprave masovnu spektakularnu akciju, a da nakon par sati tužioci puste privedene i da to bude samo kreacija za medije.

Ukoliko postoji istinska borba protiv terorizma i preventivne mere, RS će dati podršku, zaključio je on.

Cela Vlada Srbije na proslavi dana Republike Srpske

Srbija i Republika Srpska mogu biti zadovoljne uspešnom ekonomskom saradnjom u 2015. godini, a unaprediće je kroz konkretne projekte, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i naglasio da je za Srbiju ključna regionalna stabilnost.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je pred Srbijom period dinamičnog ekonomskog rasta i da mnogo toga može biti urađeno za građane, ali da je to moguće samo ako se sačuva regionalna stabilnost i bezbednost.

Milorad Dodik, Emir Kusturica, Matija Bećković - Sputnik Srbija
Dodik, Bećković i Kusturica o proslavi Dana Republike Srpske

„U tom smislu smo vodili razgovor sa predsednikom Dodikom i ocenili da smo u 2015. godini kao Srbija i Republika Srpska imali veoma uspešnu saradnju, a takvu saradnju ćemo i da nastavimo i da je unapredimo u 2016“, rekao je Vučić posle sastanka kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je istakao da Srbija u svakom trenutku ima zadatak da u skladu sa Dejtonskim sporazumom obavlja svoju ulogu i da će to uvek i činiti, trudeći se i pokušavajući da u potpunosti sačuva regionalni mir i stabilnost.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti kulture, ali i važnim političkim temama, uključujući i eventualno održavanje referenduma o sudovima.

Bilo je reči o infrastrukturnim projektima, među kojima su i most Ljubovija—Bratunac, koji bi trebalo da bude postavljen sledeće godine, kao i o izgradnji puteva u Srbiji i RS — Užice-Višegrad i Kuzmin—Rača.

Šef predsedništva Republike Srpske u Vašingotnu Obrad Kesić - Sputnik Srbija
Kesić: Sačuvati Republiku Srpsku i po cenu sukoba

Vučić je rekao da će gotovo cela srpska vlada prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara, kao i da će u 2016. godini biti organizovan zajednički skup na kojem će učestvovati predstavnici vlada Srbije i RS ali i građani, povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

„Imaćemo i bezbroj manifestacija tim povodom i sve će biti zajedničke. To je logor u kojem je najveći broj pripadnika našeg naroda stradao kroz istoriju, to naš narod mora da zna i da razume i da uvek, gledajući u budućnost, zna šta nam se dogodilo u prošlosti, kao i da to otrgnemo od zaborava, ćutanja, istorijskih falsifikata i neistina“, rekao je Vučić.

On je dodao da je bilo reči i o svim važnim političkim temama o potencijalnom održavanju referenduma o sudovima i tužilaštvima, o političkim tenzijama u Bosni i Hercegovini, kao i o drugim pitanjima, kao i da je Dodiku predstavljena situacija u Srbiji.

„Mi smo zadovoljni našom saradnjom i uvereni da ta saradnja uvek može i uvek mora da bude još bolja, ali smo je konkretizovali i ovi konkretni projekti o kojima sam govorio, u infrastrukturi, oblasti kulture i prosvete i istorije i mnogi drugi, dobro govore o našim odnosima i našoj saradnji u budućnosti“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala