Sutra dan odluke — novi izbori ili nova hrvatska vlada

© AFP 2023Izbori u Hravtaskoj
Izbori u Hravtaskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Domoljubna koalicija okupljena oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka ne pristaje na tripartitnu vladu, saopštio je predstavnik nezavisne liste Most Robert Podolnjak i dodao da se razgovori o formiranju vlade nastavljaju između te liste i koalicije Hrvatska raste, okupljene oko SDP-a aktuelnog premijera Zorana Milanovića.
Predizborna kampanja u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Čekajući vladu – neiskusni ljudi u hrvatskoj politici

„Nema ništa od tripartitne vlade“, rekao je Podolnjak novinarima.

On je dodao da će nezavisna lista Most o formiranju vlade nastaviti pregovore sa koalicijom Hrvatska raste.

Prethodno je Milanović sa saradnicima došao u prostorije Mosta na nastavak pregovora.

Milanović, međutim, nije odgovorio na pitanje novinara očekuje li da će se HDZ vratiti u pregovore, a Branko Grčić rekao je da „to niko ne zna“.

Rok za dogovor o parlamentarnoj većini i vladi je do sutra i postavila ga je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je za utorak zakazala četvrti krug konsultacija o mandataru.

Predizborna kampanja u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Hrvatska bez mandatara, vremena sve manje

Ukoliko se bude ispostavilo da ni sutra ne bude formirana većina od neophodnih 76 saborskih zastupnika, očekuje se da će predsednica predložiti tehničku vladu i raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Hrvatski analitičari smatraju da su vanredni izbori bolje rešenje, odnosno da je postizborna koalicija nezavisne liste Most i SDP-a kratkog daha.

U slučaju da se Most i SDP dogovore ranije je bilo najavljeno da će premijer biti šef nezavisne liste Božo Petrov, a Milanović predsednik Sabora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala