Hrvatski kardinal: Stepinac je lice milosrđa

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGHrvatski kardinal i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić
Hrvatski kardinal i zagrebački  nadbiskup Josip Bozanić - Sputnik Srbija
Pratite nas
U božićnoj poruci kardinal Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj Josip Bozanić istakao je da se crkva sa pouzdanjem preporučuje pomoći blaženog Alojzija Stepinca za koga je rekao da je odraz „lica milosrđa“ u savremenoj istoriji hrvatskog naroda.

Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH–a, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. godine borio se za očuvanje tog režima.

Srbi  u Banjaluci pale sveće za godišnjicu Oluje - Sputnik Srbija
Od žrtava se prave dželati, a od dželata žrtve

U njegovom sedištu u Kaptolu posle rata pronađeni su ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gde je umro 10. februara 1960. godine.

Inače, Bozanićeva poslanica je u celini posvećena milosrđu uz podsećanje da je početkom decembra započela Sveta godina izvanrednoga jubileja milosrđa, a na praznik bezgrešnog začeća blažene Device Marije. Tada je papa Franja u Rimu na Vatikanskoj bazilici otvorio Vrata milosrđa.

On je objasnio da se vreme Božića na više načina povezuje sa vratima.

„Vrata su znak doma, prepoznavanja, iščekivanja. Vrata su slika nadanja, dolaska, sigurnosti. Vrata su stvarnost koja obuhvata sećanja i povratke, oslonce u dilemama sadašnjosti i ciljeve našeg hoda usmerenoga prema budućnosti“, naveo je Bozanić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala