Evropski put Srbije popločan kršenjem Ustava

© Tanjug / SRDJAN ILICZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavlje 35 obavezuje Srbiju da osim političkog sprovede i deo plana koji se tiče formiranja preduzeća vezanih za energetiku i telekomunikacije, i to po kosovskim zakonima. Priština traži da se Kosovo izbaci iz srpskog Ustava, u cilju normalizacije odnosa koje predviđa ovo poglavlje.

Poglavlje 35, koje je Evropska unija otvorila u pristupnim pregovorima sa Srbijom, nije samo nešto sa čim se nijedna druga članica EU pri pristupanju u ovu zajednicu nije srela.

Potencijalno, ovo Poglavlje deluje kao „rupa bez dna“ jer će se u zavisnosti od pregovora Beograda i Prištine u Briselu ovo poglavlje stalno dopunjavati. Među prvim primerima kako će to ubuduće da izgleda biće formiranje Zajednice srpskih opština, koja, iako dogovorena, još nije zaživela ni u mislima prištinskih političara, a kamoli na terenu.

Od četiri sporazuma koja su Beograd i Priština potpisali u Briselu 25. avgusta, a među kojima su pored ZSO i sporazumi o telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, najdalje se odmaklo sa realizacijom ovog poslednjeg.

Posluženje na prijemu povodom otvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU. - Sputnik Srbija
Ima li Srbija razloga za EUforiju?

Međutim, Priština vrlo uspešno manipuliše potpisanim dogovorima. Iako je postignut dogovor da Srbija na Kosovu formira kompaniju za telekomunikacije, to se još nije desilo, jer prištinska vlast zahteva njeno osnivanje po zakonima Kosova.

Isto je i sa energetikom, gde je bilo predviđeno da EPS formira kćerku firmu, kojom će rukovoditi ZSO. S obzirom na to da ZSO nije formirana, teško da će i ovo oživeti. Deo ovog segmenta bio je hidrosistem „Gazivode“, oko čega je i bilo najviše problema.

S obzirom na situaciju na terenu, stiče se utisak da je Poglavlje 35 više pisano da bi se Beograd čvršće „zacementirano“ za potpisano u Briselu. S druge strane, čini se da je u ovom procesu Priština samovoljna da se ponaša kako hoće, znajući da Beograd mora da pristane na sve, upravo zbog ovog poglavlja EU.

Slobodan Samardžić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, za Sputnjik kaže da je otvaranje Poglavlja 35 upravo insistiranje na potpunom sprovođenju svih briselskih sporazuma.

Drugim rečima, ovo poglavlje je samo konkretizovana obaveza Srbije koja proizilazi iz sporazuma, uključujući tu i sporazum o energetici, odnosno „Gazivodama“. Prihvaćeno, kaže on, mora biti i ispunjeno.

„U pregovaračkom predlogu Unije ponovljena su sva pitanja iz detalja Briselskog sporazuma čije je sprovođenje na sebe preuzela Srbija“, kaže profesor Samardžić.

Žan Aselborn i Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Srpski put u EU — kako Brisel i Priština kažu

Prema tome, Platforma 35, prema njegovim rečima, ne samo da obavezuje Srbiju da formira preduzeća vezana za energetiku, već će ta preduzeća morati da rade po zakonima Kosova.

„Dakle, to će biti preduzeće Elektroprivrede Srbije, ali će na severu Kosova proizvoditi i distribuisati struju po zakonima koji su propisani zakonima Kosova“, objašnjava Samardžić.

To znači, dodaje on, da će to biti strano preduzeće u „kosovskoj državi“, a po tom sistemu će, tvrdi naš sagovornik, raditi i EPS i „Telekom“. S obzirom na to da formiranje kćerki firmi ovih državnih preduzeća Srbije zahteva i verifikaciju Vlade Srbije, nemoguće je da budu formirane, jer bi se time prekršio Ustav Srbije.

Samardžić kaže da je to već 25. avgusta prihvaćeno Sporazumom u Briselu, čime je već prekršen Ustav Srbije.

Interesantno je da se u Poglavlju 35 dosta toga „poklapa“ sa izveštajem Prištine o primeni Briselskog sporazuma od pre dve nedelje, koji je prosledila EU. U njemu je istaknuto da je formiranje Zajednice srpskih opština uslovljeno uklanjanjem „paralelnih struktura“ Srbije na Kosovu, kao i da je to paralelan proces sa izradom nacrta statuta ZSO.

U prištinskom dokumentu se navodi da bi Srbija iz svog Ustava trebalo da izbriše Kosovo, što bi doprinelo normalizaciji odnosa koje se navodi u Poglavlju 35. Vlada Kosova navela je u ovom dopisu Briselu da je najmanji napredak u sprovođenju sporazuma postignut u grupi sporazuma koji se tiču „normalizacije situacije na severu Kosova“, odnosno, „konsolidacije Kosova na severu Kosova i integracije kosovskih Srba“, kao i uklanjanja „paralelnih struktura Srbije“, jer Srbija nije uspela da sprovede sporazume iz ove grupe, ali i jer ih je „pomerala i kršila“.

Evropska komisija - Sputnik Srbija
EU pozvala Prištinu da primeni Briselski sporazum

Kosovo će početi sa osnivanjem ZSO (Asocijacije) kada Srbija počne da uklanja paralelne strukture na Kosovu.

Podsećajući da se sporazumi iz briselskog dijaloga mogu podeliti na tri grupe — sporazumi o bilateralnoj saradnji „dveju zemalja“, sporazumi o „normalizaciji na severu Kosova“ i sporazumi o „ratnoj odšteti“, iz Vlade Kosova su istakli da je u izveštaju navedeno da je slab napredak postignut i kad je reč o integraciji Srba u kosovski sistem.

U izveštaju se ističe i da „dualizam“ omogućava Srbiji da izveštava Evropsku uniju o napretku, a da istovremeno „čuva paralelne strukture“.

„Na površini izgleda da se sporazumi sprovode, ali u dubini ostaju kontroverzni i daleko od onoga što je dogovoreno u Briselu“, stoji u dokumentu.

U suštini, Poglavlje 35 moglo bi da dobije davno otrcani epitet „šargarepe i štapa“, gde se faktički Beograd, zarad napretka u pregovorima sa EU, kroz ovo poglavlje polako ali sigurno vodi ka priznanju Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala