Šta nam EU sprema za Kosovo

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija
Srbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je objavila pregovaračku poziciju o poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, a koje je otvoreno u ponedeljak uveče.

U tekstu se ističe da prelazne odredbe poglavlja mogu da se prilagođavaju i ažuriraju u toku pregovora, kao i da je moguće zamrzavanje otvaranja novih poglavlja, ukoliko napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom značajno zaostane od napretka u ostalim pregovorima.

Predsednik vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija pokazala da pripada klubu najrazvijenijih zemalja

Kompletan dokument na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

„EU beleži da je Srbija navela da potpuno razume da procesi pridruživanja Evropskoj uniji i normalizacije treba da se odvijaju paralelno i da jedan drugog podržavaju. Poglavlje 35 ne zamenjuje razgovore između Beograda i Prištine koje vodi visoki predstavnik Evropske unije. Napredak procesa pridruživanja Srbije EU će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira”, navodi se u dokumentu, prenosi B92.

U delu koji se odnosi na energetiku ističe se da je potrebno osnivanje kompanije za snabdevanje „Elektrosever” u skladu sa kosovskim propisima, kao i da je potrebno rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu „Gazivode”.

„Srbija treba da obezbedi sprovođenje svojih obaveza proisteklih iz dogovora od 25. avgusta 2015. godine, naročito po pitanju uspostavljanja ZSO, kao i po pitanju drugih elemenata iz prvog dogovora iz 2013. godine, o policiji, sudstvu i civilnoj zaštiti. Dalje, Srbija treba da se založi za postizanje daljih dogovora, normalizaciju odnosa u dobroj veri, što bi vodilo potpunoj normalizaciji, na osnovu pregovaračkog okvira. Evropska komisija i visoki predstavnik će nadgledati sprovođenje navedenog i podnositi izveštaj, najmanje dva puta godišnje Evropskom savetu”, piše u dokumentu.

Srpska i kosovska policija na prelazu Merdare - Sputnik Srbija
Stop za srpske lične karte građanima Kosova?

Takođe, navode se ključne tačke u vezi sa izborima, ZSO, policijom, sudstvom, civilnom zaštitom i telekomunikacijama.

U delu koji se odnosi na slobodu kretanja navodi se da Srbija treba da dozvoli državljanima trećih država da uđu u Srbiju sa Kosova.

Ističe se i da Srbija treba da omogući učešće Kosova u regionalnim inicijativama i organizacijama, kao i da Srbija prestaje sa izdavanjem dokumentacije i overavanjem sa oznakama koje su u suprotnosti sa onim obavezama koje je Srbija preuzela dogovorom od 17. januara 2013. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala