Stop za srpske lične karte građanima Kosova?

© AFP 2023 / ARMEND NIMANISrpska i kosovska policija na prelazu Merdare
Srpska i kosovska policija na prelazu Merdare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Graničnoj policiji Kosova stigla je u ponoć uredba, prema kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova, a direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da postoje spekulacije o tome, ali da se pažljivo prati situacija na prelazima.

Kako je Tanjugu rečeno u Kosovskoj policiji, na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova primena ove uredbe još uvek nije počela.

Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Vučić: Nemačka je ispunila obećanje

U toku dana u Leposaviću zbog novonastale situacije trebalo bi da se sastanu gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i predstavnici Kosovske policije.

Prema spornoj uredbi, koja još nije zaživela na severu Kosova, na osobe sa srpskim ličnim kartama i prebivalištem na Kosovu trebalo bi da se primenjuje kosovski zakon o strancima.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da Beograd pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom povodom spekulacija da građanima sa ličnim kartama izdatim od strane MUP-a Srbije nije dozvoljeno da uđu u južnu srpsku pokrajinu.

„Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i reagovaćemo zavisno od razvoja događaja u toku dana. Budite sigurni da, ukoliko bude nekih promena koje nisu u skladu sa sporazumom, Srbija kao ni do sada neće ćutati i da ćemo zaštiti interese naših građana“, rekao je Đurić za RTS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala