O čemu su Putin i Keri razgovarali tri sata

© Sputnik / Aleksej Družinin / Uđi u bazu fotografijaSastanak Putina i Kerija u Kremlju
Sastanak Putina i Kerija u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington ne sprovodi politiku izolacije Rusije, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

„Mi smo oduvek govorili da kad god su SAD i Rusija bile saglasne — to je koristilo celom svetu. Smatram da je to demonstracija zrelosti dvojice lidera, kao i važnosti njihove uloge“, rekao je Keri.

Susret predsednika Rusije Vladimira Putina i državnog sekretara SAD Džona Kerija - Sputnik Srbija
Putin posavetovao Kerija da se naspava

Prema njegovim rečima, Moskva i Vašington su približili svoje stavove o veoma komplikovanim pitanjima koja se tiču Sirije i usaglasili buduće korake.

Uporedo, na pregovorima u Moskvi bilo je reči i o budućnosti predsednika Sirije Bašara el Asada, kao i o potencijalnim političkim rešenjima sirijskog konflikta.

„Mi smo rekli da ne mislimo da Asad ima mogućnost da bude lider Sirije u budućnosti. Međutim, nismo se fokusirali na nesuglasice, već na to šta može biti učinjeno kako bi se započeo politički proces u okviru kojeg bi sirijski narod sam odlučivao o budućnosti zemlje“, rekao je Keri.

Američki državni sekretar je dodao da se Rusija i SAD kreću u istom smeru kada je reč o borbi protiv terorizma i da su razmenile informacije o tome u kojim se delovima Sirije sprovodi operacija protiv terorista.

Govoreći o pojedinim izveštajima UN da postoje civilne žrtve u Siriji kao rezultat operacija ruske avijacije, ruski šef diplomatije je rekao da UN nisu predstavile nikakve dokaze negativnog uticaja ruske vojne operacije u Siriji na humanitarnu situaciju u zemlji.

„Mi smo zatražili od generalnog sekretara UN da nam pošalje bilo kakve činjenice o tome da postoje civilne žrtve, međutim nikakvu informaciju nismo dobili“, kazao je Lavrov i dodao da je Rusija nakon toga insistirala da UN budu pažljivije prilikom svojih izjava, kao i da iznose činjenice koje pružaju realnu sliku, uz navođenje izvora informacija.

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Moskva spremna za sastanak o Siriji u Njujorku

Nova runda pregovora o Siriji u petak u Njujorku

Šefovi diplomatije Rusije i SAD potvrdili su da će se nova runda pregovora o Siriji održati u petak u Njujorku.

Lavrov je izrazio nadu da će nakon nove runde pregovora biti pripremljen projekt rezolucije, koji će biti dat na glasanje Savetu bezbednosti UN.

Na sastanku sa Kerijem u Moskvi dogovoreno je, naveo je Lavrov, i da će sve strane nastaviti da sastavljaju spisak svih terorističkih organizacija koje ratuju u Siriji, a precizirani su i budući koraci kako bi se poboljšala koordinacija u borbi protiv terorizma.

„Moskva i Vašington potvrdili su rešenost da se iskoreni zlo koje predstavlja terorizam“, rekao je Lavrov.

Istovremeno, Lavrov je rekao da je susret sirijskih opozicionara u prestonici Saudijske Arabije doprineo formiranju spiska svih opozicionih grupa koje će učestvovati u pregovorima sa sirijskim vlastima.

On je dodao da je neophodno nastaviti bečke pregovore u širokom formatu, kao što je to bio slučaj na prethodnom sastanku u novembru, koji je odobrio Savet bezbednosti UN. 

Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Mirno u Donbasu, Minski sporazum se konačno poštuje

Implementacija Minskog sporazuma

Odgovornost za potpuno ispunjenje svih tačaka Minskog sporazuma leži na svim strana u konfliktu, uključujući i Kijev, rekao je Keri.

On je istakao da što pre se ispune svi uslovi mirovnog sporazuma, to će brže biti ukinute sankcije protiv Rusije.

Keri je dodao da je neophodno hitno preduzeti određene korake kako bi se to i dogodilo.

I ruski šef diplomatije je rekao da će Rusija i SAD uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi se pronašlo rešenje za ukrajinsku krizu.

„I Rusija i SAD u potpunosti podržavaju Minski sporazum, kao i format Normandijske četvorke, i učiniće sve kako bi mirovni sporazum u potpunosti bio implementiran“, istakao je Lavrov.

Pregovori Putina, Lavrova i Kerija u Moskvi trajali su duže od tri sata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala