Rusija stvara „novu kartu“ Bliskog istoka?

Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija se vraća na Bliski istok, a Zapad shvata da je bio spor u bliskoj prošlosti i da Rusija sada pravi sopstvenu kartu regiona, smatra bivši stalni predstavnik Turske u NATO-u Umit Pamir.
Irački Kurdi - Sputnik Srbija
Šta spaja Ankaru i iračke Kurde

„Zapad vidi Bliski istok kao region iz kojeg je Rusija izašla sedamdesetih godina, a zapravo Rusi se sada vraćaju. Zapad sebe smatra velikim regionom, ali se sada pojavio drugi igrač (Rusija), koji vodi glavnu reč. To je sada druga igra. Eto zašto mi razumemo sadašnju neočekivanu zabrinutost Francuske i Nemačke o situaciji u regionu“, izjavio je Umit Pamir u intervjuu „Hurijet dejli njuz“.

Rusija se u poslednje vreme sve više meša u situaciju u Siriji. U zemlji se nalaze ruske vojne vazdušne i pomorske baze. To daje mogućnost Rusiji da izvrši promene u regionu. I sada to izaziva ogromnu zabrinutost u SAD, Velikoj Britaniji i u drugim zapadnim zemljama. Kako smatra bivši diplomata, sada Zapad shvata da će „zbog toga što toliko dugo ništa nije radio, novu kartu uglavnom formirati Rusija“.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Svako ko napadne rusku vojsku u Siriji biće uništen

Opisujući odnose Rusije i NATO-a, bivši diplomata je izjavio da je Ankara uvek imala sopstveni stav o događaju u njenom regionu. Zbog toga su neke zemlje-članice Severnoatlantske alijanse osetile kao da smo mi (Turska) član organizacije, ali da imamo druge regionalne ciljeve“.

„Sa jedne strane, neki naši saveznici smatraju da je Turska malo udaljena od Severnoatlantske zajednice. Sa druge strane, oni se pitaju zašto Turska izjavljuje o nezavisnoj liniji ponašanja, a kuca na njihova vrata čim se stvari zakomplikuju. Oni (zapadne zemlje) govore: Kada vidite pretnju, dođite kod nas, ali svaki put kada problemi nestaju bacite nam izazov i zauzimate krajnju poziciju. To u njihovoj predstavi, nije u skladu sa članstvom u zapadnoj organizaciji“, smatra Umit Pamir.

Sada kad se nad regionom nadvila teroristička pretnja DAEŠ-a i odnosi sa Rusijom se našli u krizi, stvara se utisak da je Turska više raspoložena prema NATO-u, nego ranije. Takva situacija je loša, jer ponašanje Ankare izaziva sumnju kod svojih saveznika iz NATO-a, navodi bivši diplomata.

Po mišljenju Umita Pamira, „hladni rat se nikad se nije završio“. Nakon raspada Sovjetskog Saveza Zapad je smatrao da će Rusija postati član njenog sistema, ali se to nije desilo. Sve dok postoje razlike u interesima uvek će postojati novi konflikti, smatra bivši diplomata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala