Vučić: Srbija na nepovratnom putu ka EU

© Tanjug / Marko ĐokovićAleksandar Vučić viđen okom kamere
Aleksandar Vučić viđen okom kamere - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je apsolutno spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ocenio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Gotovo dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora sa EU, Srbija će otvoriti prva dva poglavlja, poglavlje 32, posvećeno finansijskoj kontroli, i poglavlje 35, koje se bavi Kosovom“, rekao je Vučić za „Blic“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Srbija u EU ostaje bez pogodnosti iz Rusije

Ističući da Srbiju sutra čeka važan i veliki događaj, Vučić je naglasio da otvaranjem poglavlja Srbija dospeva na nepovratni put ka EU i da time jasno pokazuje kojem i kakvom tipu društva želi da pripada.

Kako je dodao, otvaranje poglavlja je i značajan „signal za srpsku ekonomiju, vladavinu prava…“

Rekavši da napredak Srbije ne prati samo Evropska unija, već i SAD, Japan i druge zemlje, Vučić je istakao da je „napredak ka EU garancija dokle je Srbija stigla“.

„Ovo je dokaz da Srbija postaje uređenija i da će biti bolja za svoje građane“, ocenio je premijer.

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han - Sputnik Srbija
Han: Nisam slučajno ovde

Kako je naglasio, unutrašnje probleme u svim oblastima društva ubuduće ćemo moći da rešavamo efikasnije.

„Bićemo uređena i uređenija zemlja nego što smo bili do danas. Sve to će nas podstaći da još više radimo i da idemo napred“, poručio je premijer Srbije.

Na pitanje da li je Srbija spremna za poglavlja 32 i 35, Vučić je rekao da smo za poglavlje 32 apsolutno spremni i da očekuje da ćemo ga brzo zatvoriti.

Što se tiče poglavlja 35, premijer je rekao da je to poglavlje vrlo teško i da će trajati do kraja procesa pristupanja Srbije EU.

„Neće biti lako, ali se na plašimo rada. Nema lakih rešenja, a naši građani će morati to da razumeju“, istakao je Vučić.

Island, protest - Sputnik Srbija
Zašto Island može, a Srbija ne sme

On je rekao da ne spada u one koji licitiraju datumima, te stoga ne želi da govori kada će Srbija postati članica EU.

„Kada sam rekao da posao u pregovorima možemo da završimo pre kraja 2019. godine, mislio sam na naš deo posla, na ono šta smo se obavezali. Neke druge zemlje su u tome uspele, možemo i mi, jer nismo slabiji ni u čemu od njih“, poručio je premijer.

Kako je rekao, pripremni proces je trajao duže zbog nekih prethodnih vlada ali i zbog „naše specifičnosti koja se odnosi na Kosovo, a koju druge zemlje nemaju“.

„Neće biti lako, ali naše je da radimo i da sve završimo do kraja 2019. godine, pa neka onda EU donese odluku da li je Srbija sve uradila i da li je prihvatljiva kao partner“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala