SDS odbacio Dodikov poziv

© AFP 2023 / Elvis BarukčićMladen Bosić, predsednik SDS-a
Mladen Bosić, predsednik SDS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odlučno je u subotu odbacio poziv predsednika RS Milorada Dodika da se pregovara o načinu na koji će ubuduće Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) delovati na teritoriji RS.

U intervjuu za Radio-televiziju Bijeljina (BNTV), koja je bliska Mektićevoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), ministar bezbednosti BiH je poručio i da sa Dodikom neće biti nikakvih pregovora o tome „treba li policija i pravosuđe u BiH da rade svoj posao“.

Palata Republike u RS, Banja Luka - Sputnik Srbija
Dodik poziva na dogovor

Dodik je to izjavio nakon što su Vlada i Parlament RS u četvrtak doneli odluke o prekidu saradnje sa SIPA i Sudom i Tužilaštvom BiH zbog akcije u kojoj je tog dana u potrazi za dokazima o ratnim zločinima pretresena lokalna policijska stanica u Novom Gradu.

„Ne dolazi u obzir“, odgovorio je Mektić na Dodikov poziv, istakavši da će policija i pravosuđe nastaviti da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

„Ako bih pristao na razgovor, onda bih izravno priznao da ne postoje procedure i da smo mi nešto radili bez znanja MUP-a Republike Srpske i na svoju ruku, a to jednostavno nije istina“, kazao je Mektić.

Dodika je optužio za fabrikovanje celog slučaja, jer je policija RS na vreme informisana o akciji koja se priprema i zatražena je i njihova saradnja.

Vlada RS najavila je da će entitetska policija ubuduće silom sprečiti svaki pokušaj SIPA da uđe u sedišta nekog od tela vlasti na njenoj teritoriji, a sam Dodik je kazao da je u četvrtak malo nedostajalo da dođe do oružanog sukoba između pripadnika SIPA i policije RS.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Koja to sila može da smeni Dodika?

Mektić, međutim, odlučno zastupa stav da nikakve pretnje neće sprečiti delovanje državnih pravosudnih i policijskih tela.

„Da vidim ko će sprečiti da se tamo gde postoji dokaz o počinjenom kriminalu neko zaštiti od odgovornosti“, kazao je Mektić.

Iako je slučaj iz Novog Grada bio povezan s ratnim zločinima, Mektić tvrdi da to u celoj priči uopšte nije bitno, jer Dodik strahuje od istraga povezanih sa „pljačkom“.

„Dodik je stvorio situaciju u kojoj planira da se zaštititi od nekih sledećih procesa koji će vrlo brzo doći i pokazati ogromni kriminal. Radi se o kriminalnim pljačkaškim aferama, gde je putem banaka, raznih privatizacija i pranja novca stotine i stotine miliona ukradeno. To ćemo dokazati vrlo brzo“, najavio je ministar bezbednosti BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala