Dodik poziva na dogovor

© Foto : Borislav ZdrinjaPalata Republike u RS, Banja Luka
Palata Republike u RS, Banja Luka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas na dogovor o novom protokolu o saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

„Zaključci Vlade Srpske su veoma jasni. Nemamo nijedan problem ukoliko se ne pokuša delovati na isti način kao juče, a ukoliko se pokuša — Republika Srpska će isto delovati“, poručio je Dodik. 

On je rekao da je jedino realno da se utvrdi novi protokol o saradnji, jer Republika Srpska nema razloga da bilo šta skriva, pa čak ni one koji su eventualno počinili ratne zločine, što je pokazivala dugi niz godina. 

„Međutim, ovde nije reč samo o tome, već je reč o zloupotrebi kako bi se verovatno sakrila opšta aktivnost koja je u poslednje vreme daleko važnija, a to su terorizam na području BiH, terorističke grupe u BiH, teroristička naselja koja okupljaju teroriste i njihove grupe i sada se ponovo problematizuje Republika Srpska na pitanju koje uopšte nije važno“, istakao je Dodik. 

On je naglasio da niko od pripadnika policije Srpske ne bi juče sprečio i onemogućio pripadnike SIPA da izvrše pretres zajedno sa njima, ali oni su to uradili u prostorijama Policijske stanice na svoj način i mimo saradnje sa policijom Srpske, što je nedopustivo. 

„Kada bi policija Srpske pretresala prostorije SIPA u Banjaluci svi zapadnjaci bi se digli da nam kažu kako se mora poštovati nešto drugo“, konstatovao je Dodik. 

On je rekao da u BiH treba da postoji koordinacija u radu, koju je SIPA juče prekršila, podsetivši da SIPA nije nadređena Policiji Republike Srpske.

„Ako neko hoće provokaciju, mogu da pokušaju da urade istu stvar kao juče. Mi ih pozivamo da to ne rade, već da sednemo i dogovorimo nove protokole i procedure na koji način je moguće ovde raditi. Ukoliko budu istrajali na svom ponašanju od juče, onda neka računaju da ćemo i mi istrajati na provođenju naših zaključaka“, poručio je predsednik Srpske. 

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Koja to sila može da smeni Dodika?

Neophodno razgovarati o ponašanju Srba u zajedničkom institucijama

Milorad Dodik je istakao je da je neophodno razgovarati o ponašanju Srba u zajedničkim institucijama BiH, koje je na neki način dovelo do jučerašnje akcije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Dodik je naglasio da je reč o Policijskoj stanici koja je sastavni deo Republike Srpske, što znači da ugrožavanje policije predstavlja ugrožavanje same Republike.

Komentarišući tvrdnje ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da je reakcija Republike Srpske o prekidu saradnje sa zajedničkim institucijama proizvedena zbog istraga koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH protiv banaka i preduzeća u Srpskoj, Dodik je istakao da u Republici Srpskoj niko nije zabranio istragu ni protiv koga. 

„Ne prihvatam Sud i Tužilaštvo BiH ni u čemu osim da se bavi sa mnom. Ako hoće da se bave pitanjem zloupotreba u bankama, neka izvole, niko ih nije sprečio da uđu u ’Pavlović banku‘, ’Bobar banku‘ ili bilo koju drugu banku i bilo koje drugo preduzeće“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

On je dodao da Mektić radi svoj posao i ima pravo da govori i radi šta god misli da treba, ali da se mora poći od onoga što bi Mektić i svako drugi trebalo da poštuje, a to je ustavni položaj Republike Srpske.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Rusija je važan faktor očuvanja Dejtona


„Podsećam ih da je prema Ustavu BiH bezbednost u nadležnosti entiteta, a ne BiH. Bilo bi pametnije da smo čuli poziv da sedemo i dogovorimo se, to se od kadrova iz Republike Srpske u najmanju ruku očekuje, a ne da budu oštriji u osudi Srpske nego neki drugi“, naglasio je Dodik. 

Dodik je pozvao Mektića da se u saradnji sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske naprave nove procedure, u kojima će se poštovati dignitet, dostojanstvo i nadležnosti Republike Srpske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala