Odluka o ZSO naredne sedmice?

© Flickr / Vegihm ZhitijaPriština, Kosovo
Priština, Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski Ustavni sud mogao bi odluku o Zajednici srpskih opština da donese do kraja naredne sedmice, znatno ranije nego što se očekivalo. Vlasti u Prištini očekuju da ta odluka bude pozitivna, jer žele da pokažu da nešto rade kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, objavio je portal prištinske „Gazete Blic“.

„Ustavni sud bi za nekoliko dana mogao da objavi svoju odluku o Zajednici srpskih opština. Možda sledeće sedmice“, navodi portal, pozivajući se na neimenovani izvor.

Most na Ibru, Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
ZSO između prava i politike

Ovako brza odluka bi mogla da dođe pre objavljivanja preporuke za liberalizaciju viznog režima, pošto kosovske institucije pokušavaju da državama-članica EU dokažu kako mnogo rade i da se ozbiljno bave pitanjem implementacije sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

„Da ne bi ugrozila liberalizaciju viza, Vlada će posle odluke Ustavnog suda izaći sa obećanjem da će sprovesti sve sporazume sa Beogradom, pokušavajući da iz toga izvuče neku korist“, rekao je isti izvor koji kaže i da vlasti očekuju pozitivnu ocenu Ustavnog suda.

U svakom slučaju, premijer Isa Mustafa juče je naglasio da će valjda ispoštovati odluku Ustavnog suda u vezi sa sporazumom o Zajednici srpskih opština, kako je rekao, kakva god ona bila.

Sa druge strane, KTV je u sredu izvestila da će Kosovo dobiti negativnu preporuku za liberalizaiju viznog režima. Isti medij je, pozivajući se na izvore iz Brisela, objavio da će zemlje EU kao primedbu navesti nedovoljnu borbu protiv organizovanog kriminala kosovskih institucija.

Očekuje se da će izveštaj o napretku stići posle 15. decembra, ali da će on konstatovati neispunjavanje svih kriterijuma koje je postavila Evropska komisija.

Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija
Zašto je Amerika suspendovala ZSO na Kosmetu

Izveštaj je proistekao iz posete tima posmatrača u julu ove godine. Među neispunjenim kriterijumima je i to da Evropska unija želi da u praksi vidi jasne presude visokim funkcionerima za organizovani kriminal i korupciju.

Očekuje se da će u najnovijem izveštaju stajati da je „Kosovo blizu ispunjenja kriterijuma, ali da to još nije dovoljno“.

Predsednica Atifete Jahjaga se, videvši političku krizu u zemlji, tokom koje je opozicija koristila i suzavac samo da ne bi dozvolila formiranje Zajedice srpskih opština i primenu sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, obratila Ustavnom sudu za tumačenje ustavnosti pomenutog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala