EU je vodila politiku ritualnog samoubistva

© AP Photo / Virginia MayoPeter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova
Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom protekle godine postalo je jasno da Evropa nije u stanju da pruži pravi odgovor na izazove sa kojima se suočava, jer je njena politika bila „politika ritualnog samoubistva”, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Politika Evrope tokom godine bila je „prijatna oku, ali štetna”, ugrožavajući bezbednost i budućnost kontinenta, naveo je Sijarto u godišnjem obraćanju pred odborom za spoljne poslove mađarskog parlamenta.

Evropa se trenutno suočava sa pet izazova — nestabilnošću na istoku, nezabeleženim nivoom nestabilnosti na jugu, što je pokrenulo „ogroman migracioni talas“, konstantnom pretnjom od terorizma, nedostatkom napretka u garantovanju energetske bezbednosti i stalnim ekonomskim izazovima, naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je kazao da je Evropa nedavno izgubila mnogo na polju globalne ekonomije, kao i da institucije Evropske unije blokiraju dalje proširenje, iako nekoliko država, uključujući Mađarsku, smatra da je to način za jačanje evropske zajednice.

President Vladimir Putin's visit to Italy - Sputnik Srbija
Italija blokirala automatsko produženje sankcija Rusiji

Politika EU, koja je u najvećoj meri licemerna i samoporažavajuća, odnosi se na pitanja migracije i terorizam, a rešenja koja se za ta dva pitanja nude su „nezakonita, nesprovodiva i nisu od pomoći“, rekao je Sijarto.

„Licemerna politika“ EU učinila ju je bespomoćnom, poručio je Sijarto i dodao da Evropa mora da zaštiti svoje spoljne granice, kao i da sve države treba da imaju pravo da odluče da li žele da prihvate druge zajednice.

Sijarto se takođe osvrnuo i na situaciju u Ukrajini za koju ukazuje da se nije popravila tokom proteklih meseci, kao i da su sankcije koje je EU uvela Rusiji bile štetne po Rusiju, Ukrajinu i samu EU, a da nisu dovele do poštovanja sporazuma iz Minska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala