Moskva odlučno osuđuje hapšenje ruskih novinara u Turskoj

© Sputnik / Valeriй Šustov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva odlučno osuđuje odluku turskih vlasti da uhapsi i deportuje novinare televizijskog kanala „Rusija 1“ u provinciji Hataj koja se graniči sa Sirijom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Odlučno osuđujemo nezakonitu akciju turskih vlasti. Takav odnos prema predstavnicima medija apsolutno je neprihvatljiv“, naglašeno je u komentaru Ministarstva. 

U Ministarstvu su takođe pretpostavili da su se „u Ankari uplašili da će dopisnici televizijskog kanala ’Rusija 1’ otkriti činjenice o nezakonitoj delatnosti u oblasti tursko-sirijske granice, koje ne odgovaraju vladi“. 

Istanbul - Sputnik Srbija
Turska: Uhapšen novinar koji je pisao o isporukama oružja teroristima

U saopštenju se podseća da ovaj slučaj hapšenja novinara nije prvi u Turskoj u poslednje vreme.

„Ovaj slučaj se dešava kao jedan u nizu narušavanja prava lokalnih i inostranih medija u Turskoj. Međunarodne organizacije, uključujući OEBS, više puta su skretale pažnju na ovo svetskoj javnosti“, navedeno je u saopštenju.

Članovi snimateljske ekipe programa „Specijalni dopisnik“ televizijskog kanala „Rusija 1“ bili su uhapšeni na jugoistoku Turske 7. decembra. Uhapsile su ih nepoznate osobe u civilu, koje su odbile da pokažu dokumente. Posle toga novinari su dovedeni u policijsku stanicu, gde im je saopšteno da će biti deportovani iz Turske zbog „narušavanja pravila delatnosti stranih novinara u Turskoj Republici“.

„Turske vlasti su odbile da razjasne predstavnicima ambasade Rusije u Turskoj, koja je stupila u kontakt sa snimateljskom ekipom ubrzo posle hapšenja“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala