Turska: Uhapšen novinar koji je pisao o isporukama oružja teroristima

© Flickr / AndreyIstanbul
Istanbul - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni urednik turskog lista „Džumuhurijet“ (Republika) Džan Dundar i dopisnik Erdem Gul uhapšeni su zbog objavljivanja informacija o isporukama oružja teroristima Islamske države od starne turskih vlasti.
Redžip Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska će ponovo postupiti isto

Glavni urednik lista „Džumuhurijet“ Džan Dundar i njegov dopisnik iz Ankare Erdem Gul pritvoreni su odlukom suda u Istanbulu pod optužbom za špijunažu i učešće u terorističkim organizacijama.

U maju 2015. godine list je objavio fotografije kolone turskih kamiona. Kako je saopštio list, oni su prevozili oružje i municiju za militante koji se bore protiv vladinih snaga Sirije.

Prema izjavama novinara, snimci su napravljeni u januaru 2014. godine. Tada su predstavnici lokalnih vlasti zaustavili i pretresli kamione koji su se kretali prema Siriji, ušavši pritom u kontakt sa predstavnicima obaveštajne službe Turske. List je tvrdio da su fotografije dokaz da Vlada tajno snabdeva militante oružjem.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov - Sputnik Srbija
Turske vlasti nisu objavile snimak upozorenja pilotima

Turske vlasti su u početku odbacivale optužbe, tvrdeći da se u kamionima nalazila humanitarna pomoć. Kasnije su neki turski činovnici pretpostavili da je oružje koje se nalazilo u kamionima moglo biti namenjeno turkmenskim jedinicama koji se bore u Siriji.

​Predsednik Turske je podržao upravo ovu verziju. Pritom, on je rekao da nije važno da li je u kamionima bilo oružje ili ne. U svakom slučaju, kamioni su bili poslati u zaštitu interesa Turske u regionu, objasnio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala