Albanski teroristi: Branili smo se, policija nas je napala

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIPosledice terorizma u Kumanovu
Posledice terorizma u Kumanovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvadeset devet Albanaca uglavnom sa Kosova, koji su optuženi za terorizam u kumanovskom naselju Divo, ne priznaju krivicu i tvrde da su se branili od policije koja ih je napala.

Sedam meseci nakon tih događaja, juče je u Skoplju ista grupa ponovo okupljena, ovoga puta u sudnici i sa lisicama na rukama, dok su sud obezbeđivali specijalci kao nikada do sada, a ceo prostor su iz vazduha nadgledali helikopteri, objavio je portal TV Telma.

Okrivljeni nisu priznali teroristički čin već tvrde da ih je policija napala i da su se branili. Njihovi advokati tvrde da imaju dokaz da je policija imala nalog da izvrši pretres kuća, a da je napala okrivljene. Prema tvrdnjama odbrane, nalog za pretres ne postoji u dokaznom materijalu. 

Policija samoproglašene države Kosovo - Sputnik Srbija
Kumanovski scenario na Kosovu

Da je grupa bila praćena potvrdilo je i tužilaštvo. Pripadnici kriminalne grupe su praćeni posebnim istražnim merama. Posle napada na karaulu u selu Gošince, kada je bila ukradena velika količina oružja, i incidenta u Kumanovu, bili su prikupljeni biološki tragovi i brisevi koji su uporednom analizom u saradnji sa vlastima na Kosovu i preko forenzičke istrage potvrdili da su isti ljudi bili na oba mesta gde se pucalo na policiju.

Za advokate istraga nije gotova, i oni traže da slučaj preuzme specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Odbrana prigovara da optuženi ne mogu da govore jer ih je policija jako tukla i da im nije bila pružena medicinska pomoć. Takođe tvrde da nisu bili saslušani policajci koji je trebalo da kažu sa kakvom namerom, kada i zašto je policija upala u naselje.

Pripadnik terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Gazeta fjala: Nećemo stati dok ne dobijemo svoju zemlju u Makedoniji

Sud je saslušao argumente odbrane i doneće odluku da li treba da prihvati tužbu ili će je vratiti na doradu. Rok za odluku o tome je osam dana.

Suđenje je pratio OEBS, a vozilo Ambasade SAD je pred početak bilo parkirano pred tužilaštvom za organizovani kriminal, gde se visoki predstavnik Ambasade informisao o toku priprema za suđenje.

Inače, za svakog od 29 okrivljenih, na zahtev istražnih organa, osim sudske policije angažovana su po trojica pripadnika MUP-a u civilu koji ih prate i do toaleta, a oko suda je tokom čitavog dana angažovana teško naoružana policija.

Kako je izvestio portal „Tajm“ na albanskom jeziku, ni članovima porodica okrivljenih ni ambasadoru Kosova u Skoplju nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala