Gazeta fjala: Nećemo stati dok ne dobijemo svoju zemlju u Makedoniji

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGPripadnik terorističke organizacije OVK
Pripadnik terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cilj nam je da se sve albanske teritorije pridruže Albaniji, koju vodi Edi Rama, a koja mora da promeni ime i proglasi „Republiku Iliridu“. Na teritoriji Makedonije samo u albanskim delovima imamo 2.500 vojnika. U svakom makedonskom gradu imamo sedište Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), izjavio je jedan od članova ONA.

Albanski teroristi koji su učestvovali u napadu na Kumanovo, oglasilsi su se u kosvskom portalu „ Gazeta fjala" poručivši da borba nije gotova.

Predstavljajući se kao član „Oslobodilačke nacionalne armije“ (ONA), jedan od članova ove grupe je dao intervjuu ovom portalu, navodeći da oni deluju u ime „albanskih civila koji su maltretirani u periodu od 2001. do 2005. godine“.

„Albanci u Makedoniji — ili moraju da dobiju svoju zemlju, ili da se pridruže zemlji — Albaniji, koju vodi Edi Rama, a koja mora da promeni ime i proglasi „Republiku Iliridu“, izjavio je član ove grupe čija izjava je sa distortovanim glasom u audio, odnosno, tonskom formatu postavljena na ovaj sajt.

Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Verski fanatizam opasniji od „Velike Albanije“

On u daljem komentrisanju namera ove grupe kaže da ONA nikada nije rasformirana već da je imala fazu rekonstrukcije i da su sada članovi ove grupe, koji kako je naveo nisu smao Albanci iz sa Kosova već i svi oni koji imaju „albanske krvi“ i čije su majke Albanke, spremni da se se bore da povrate sve teritorije. 

„Nećemo se boriti samo za samo za Makedoniju — ’Iliriju‘, već za sve teritorije na kojima žive Albanci, koje su sada okupirane“, rekao je on.  

„Plaćeni su samo od mobilizacije, dok su priče da nas plaća Alija (Ali Ahmeti), Menduha (Menduh Tači), Sašine (Saša Mijalkov — nekadašnjih šef tajne službe) lažne!“, rekao je on.

Naselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi - Sputnik Srbija
Kumanovo – novi Račak?

On je dalje objasnio i da nisu „Kosovari“ ti koji su se organizovali za napad u Kumanovu, već je u pitanju „organizovana akcija građana koji su bez Iliride nazadovoljni,“ dodajući da je Ilirida mesto koje im „pripada“, a koje su okupirali „Sloveno-makedonci“. On nije dao tačan broj onih koji su učestvovali u sukobima u Kumanovu, jer kako kaže, nema definitivnog i tačnog broja, zato što se mnogo građana pridružilo da im pomogne, ali i da su „Kosovari“ učestvovali pod tim „terminom“, jer su tako želeli, te da je njih samo pet do deset odsto.

Ovaj pripadnik ONA dodaje da oni nisu za rat, već da učestvuju u ratu kada im je to nametnuto.

„Mi smo tamo gde nas pozovu naša braća“, dodao je on. Govoreći o strukturi organizacije ONA, dodaje da sedište ONA postoji u svakom makedonskom gradu, a da neka od njih vode i organizuju makedonski Albanci.

Miting opozicije u Skoplju - Sputnik Srbija
Politička drama u Skoplju: Profitiraju Albanci?

U sukobu u Kumanovu meta je bila makedonska vlada. On je objasnio i da su unapred pripremili scenario sukoba, da su žrtve na makedonskoj strani mnogo veće, ali i da se sve završilo kako jeste, jer se dogodila „izdaja“ i da ne može da govori o tačnom broju ubijenih Albanaca.

On je objasnio i da nisu tačne glasine da su u Kumanovu na mestu sukoba pronađena tela koja su ranije ostavljena, te da su oni koji su ubijeni tamo — „herojski pali“ zbog „izdaje“.

„Grupa“ u kojoj je bio ovaj zagovornik kosovskog portala navodno je imala 38 članova, njih 19 je uspelo da pobegne, od kojih je 18 iz Makedonije, objasnio je on, takođe član ONA, dodavši i da imaju 2.500 vojnika samo na albanskim teritorijama u Makedoniji.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala