Kumanovo – novi Račak?

© Sputnik / Bogdan PantićNaselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi
Naselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na kapijama razrušenih kuća crvena ruža, jedan od simbola koje su pripadnici OVK često koristili za vreme rata na Kosovu, poručujući time da žale za nekim od svojih ko je stradao.

Od šezdeset kuća u Ulici Pero Ilievski u albanskom naselju Divo u Kumanovu, čertrdeset tri su bukvalno sravnjene sa zemljom posle nedavnog napada albanskih terorista na ovaj grad.

Izrešetane kuće, sa rupama od minobacača, srušeni krovovi, spaljeni automobili, razbacane dečije igračke… To nije mogla da uradi policija kalašnjikovima…Stanovništvu se deli hrana, ulje, krompir… 

Skoplje sa pogledom na džamiju - Sputnik Srbija
Skoplje kara, Beogradu prigovara

Ovo je scena koju su juče, od kuće do kuće, mogli da vide svi svetski mediji koji su se zatekli u ovom delu Makedonije i koja neodoljivo podseća na selo Račak, kada je Vilijam Voker svetu predstavio mrtve vojnike OVK kao albanske civile koje je pobila srpska vojska. To je, sećamo se, i bio motiv za bombardovanje. 

Albanci iz ovog kumnovskog naselja i pre postavljenog pitanja ko je za šta kriv i kako se sve to desilo, imaju spreman odgovor — „Ovo je uradila makedonska vlast“.

Nemaju ni objašnjenje zašto je u mnoge kapije ispred razrušenih kuća zadenuta crvena ruža — jedan od simbola koje su pripadnici OVK često koristili za vreme rata na Kosovu, poručujući time da žale za nekim. Pa ipak, ako ih pitate da li im je neko nastradao — reći će da nije.

Kumanovo, dim iznad područja sukoba - Sputnik Srbija
Kumanovo — strateška tačka za teroriste

„Baš te noći sam spavao kod brata, dole u centru“, objašnjava jedan od Albanca kome je trospratna kuća gotovo do temelja razrušena.

Drugi je bio kod kuće, ali su mu žena i deca bili u Preševu.

„Baš su tu večer otišli na tazbina. Sreća!“

I tako od kuće do kuće. Izgleda da su u trenutku napada albanskih terorista gotovo svi iz te ulice bili — u gostima.

Ima i onih koji su ubeđeni da će ih pohapsiti kao saradnike terorista, što je čudno, jer, kako kažu, niko od njih pre napada nije video nijednog nepoznatog, a kamoli naoružanog čoveka!

„Sve je ovo urađeno da bi opstali na vlasti! Uzeli su plaćenike da naprave problem, ali im nije uspelo“, reći će izvesni Arbani, mlađi muškarac, dok lopatom izbacuje deo srušenog zida.

U naselju udaljenom samo dva kilometra od centra Kumanova istaknuta je albanska zastava.

Naoružani policajci u zoni konflikta u Kumanovu, 10. maj. - Sputnik Srbija
Albanija traži međunarodnu istragu za Kumanovo

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski, član SDSM-a, opozicione stranke koja ovih dana žestoko optužuje vlast u Makedoniji za malverzacije i prevare, pa čak i politička ubistva, i koja bi sutra trebalo da održi veliki miting u Skoplju, gde se očekuje 70.000 ljudi, u naselju Divo dočekan je kao svoj.

Malobrojni Makedonci, među kojima su i pripadnici policije, koji su poslati pre dva dana u ovaj grad da štite ulicu u kojoj se nalazi policijska stanica, zgrada Opštine, Opštinski Sud i Sinan-pašina džamija iz 16. veka, reći će vam u poverenju da se zna da opozicija koristi Albance da postigne cilj.

„Ovo je bio izrežiran napad u Kumanovu od početka do kraja. Sve je smišljeno da se obori vlast. Albaci opet imaju svoje razloge što sarađuju sa opozicijom. Oni očekuju da će, kad se promeni vlast, dobiti i veća prava“, objašnjava Makedonac, policajac iz Kumanova, koji je bio u gradu i na dan napada.

Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova - Sputnik Srbija
Zašto je policija u Kumanovu ćutala

Albanci opet tvrde da je vlast policiju namerno poslala u Kumanovo kako bi sprečila i zaplašila narod da ne ide na proteste u Skoplje.

Zanimljivo je da niko od Albanaca neće reći da su ih napali teroristi. Neće reći ni da su oni krivi, već da je kriva vlast, jer nije pohapsila napadače na karaulu Goševo, pa su oni nastavili da deluju.

Makedonija neće, kao Srbija, zbog svog Račka dobiti bombe, ali će zato opozicija dobiti ono što joj treba — pažnju sveta, a možda i vlast.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala