Mijatovićeva nije zlonamerna, njen stav nije stav OEBS–a

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić Ivica Dačić
Aleksandar Vučić Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da je specijalna predstavnica OEBS–a za slobodu medija Dunja Mijatović bila naročito zlonamerna, ali da mu ni ona, niti bilo ko u svetu može da zabrani da govori. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da stav Mijatovićeve nije i stav OEBS–a.

„Naknadno sam pročitao njenu izjavu, i mogu da kažem da i nije bila naročito zlonamerna, i da ste iz te izjave mogli da čujete mnogo više nego ja, samo da ste hteli da je pročitate do kraja“, rekao je premijer na pres–konferenciji u Vladi Srbije.

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija - Sputnik Srbija
Mijatovićeva: Optužbe na moj rad neosnovane

„Nemam ništa protiv nje i ne mislim da će ona biti neko ko će da mi zabranjuje da govorim ili bilo ko drugi na svetu. To ne može niko na svetu da uradi, ja sam izabran od strane naroda da vodim Vladu ove zemlje i mislim da je vodim na najbolji mogući način“, istakao je premijer.

On je precizirao da Mijatovićevu nije ni kritikovao zbog njene izjave kao takve, već zbog „sistema koji je na delu“.

Srpski šef diplomatije kaže da stav Mijatovićeve nije i stav OEBS–a, ali da i ona i svi drugi predstavnici te organizacije mogu uvek o svemu da razgovaraju sa funkcionerima Srbije.

Dačić je rekao da OEBS ima Stalni savet, na kojem se utvrđuju stavovi, ali i prateće institucije i organe, poput Parlamentarne skupštine i nezavisne institucije, kao što je predstavnik za medije.

Ministar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Zašto Dunja Mijatović ćuti kad hapse novinare

„Taj stav nikako ne može da bude stav OEBS–a, već stav institucije koja nema veze sa njim, u smislu stava cele organizacije. To je mišljenje koje ne mora da bude prihvaćeno“, rekao je Dačić i dodao da svako ima pravo na mišljenje, ali nema pravo da ono što je neistina prikazuje kao da je istina.

„Srbija nije osetljiva na kritike, ali Evropska komisija se uvek raspriča kad treba nas da se kritikuje, a kad treba da kritikuju Prištinu ili Hrvatsku obično su gluvonemi“, podvukao je Dačić.

On je dodao da i Dunja Mijatović i onaj ko će je naslediti, budući da joj uskoro ističe mandat, uvek može u Srbiji da razgovara sa bilo kojim funkcionerom.

„Ali kad im pokažete šta se sve objavljuje, oni se čude kako je to moguće. Toliko o diktaturi, pritiscima i svemu ostalom“, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala