Zašto Dunja Mijatović ćuti kad hapse novinare

© Tanjug / SRDJAN ILICMinistar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Ministar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Departman za slobodu medija u okviru OEBS–a je politizovan i orijentisan na opsluživanje jednostranih interesa nekih zemalja te organizacije, izjavio je danas u Beograd šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, istakavši da bi suprotno tome institucije OEBS–a trebalo da rade objektivno i na osnovu jasnog mandata.

Ruski stav je da sve institucije rade objektivno i u okviru mandata, ali tih mandata nema, a naši zapadni partneri odbijaju ruske predloge jer im to omogućava da imaju ’amorfne strukture‘ da bi lakše mogli da manipulišu“, kazao je Lavrov.

Ministar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija nije zabijala nož u leđa u Rusiji

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u vili „Bokeljki“ rekao da u tom departmanu OEBS–a kategorički odbijaju opšteprihvatljiva načela koja bi trebalo da postoje.

„Nisu saglasni sa našim predlozima jer je udobnije da imate ’amorfne strukture‘. Nastojimo i borimo se da ovaj posao usavršimo, ali su oni više puta ispoljavali zamerke reagujući na apsolutno sitne stvari, na slučajeve kada iznose mišljenja predsednici vlada ove ili one zemlje, a zatvaraju oči na drastična kršenja slobode medije“, rekao je Lavrov.

Kao primer je naveo hapšenje dvojice turskih novinara protiv kojih su najavljene tužbe, zbog čega se šefica tog departmana Dunja Mijatović oglasila, ali nije i u drugim slučajevima kršenja slobode medija, što je diskriminacija po svim osnovama.

Međunarodna konferencija o zaštiti i bezbednosti novinara u regionu u organizaciji OEBS-a u Beogradu - Sputnik Srbija
Kad se OEBS-ov skup pretvori u optuživanje Rusije za propagandu

Mijatovićeva se nije oglasila kada je u pitanju kršenje slobode medija u Ukrajini gde su, kako je rekao, sve ruske televizije zabranjene, a štampani mediji cenzurisani ili zabranjivani, kazao je Lavrov.

„Neki novinari su i fizički napadani, a da ne govorim o slučajevima kada su ruski novinari tokom ratnih dejstava na istoku Ukrajine ubijeni“, istakao je Lavrov i dodao da bi sve to trebalo da bude uzeto u obzir u punom kapacitetu.

„Ovaj posao u OEBS–u je puno politizovan sa dodvoravanjem jednom broju zemalja“, rekao je ruski ministar.

Pridružujući se odgovoru Lavrova o funkcionisanju Odseka za medije OEBS–a, premijer Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je prvi napad na Vladu Srbije i njega i to lično od Mijatovićeve usledio u vreme majskih poplava prošle godine i da je mislio da se to tada i završilo, ali očito nije.

Dunja Mijatović predstavnica Oebsa za slobodu medija - Sputnik Srbija
Pitanja na koja Dunja Mijatović nije želela da odgovori

„Ja sam mislio da je istina važna i upinjao sam se iz petnih žila da dokažem da pisanje pojedinih medija nije tačno. A onda sam u međuvremenu shvatio da sve to sa istinom, pravdom i činjenicama nema veze“, rekao je Vučić.

Zato, dodao je srpski premijer, danas više nikome ne odgovara.

„Naučio sam da trpim udarce svaki put kada sam neposlušan, kada mislim da vodim nezavisnu i suverenu zemlju“, kazao je Vučić, primetivši uz osmeh da je neko već napisao da je on Srbin, ali da je njegova glava „tvrda bosanska“ jer je rodom iz BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala