Srbija nije zabijala nož u leđa u Rusiji

© Sputnik / SRDJAN ILICMinistar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Ministar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je na zajedničkoj konferenciji sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem da je Rusija zadovoljna odnosima sa Srbijom, koji se razvijaju dosledno i aktivno na osnovu, kako je rekao, uzajamne koristi i uvažavanja interesa.

„Sada ugovaramo rokove posete premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva i takav intenzitet političkog dijaloga se kontinuirano odvija na visokom nivou, što je veoma korisno za izgradnju strukture naše saradnje“, rekao je Lavrov.

On je istakao da odnosi Srbije i Rusije nisu opterećeni politizovanim rešenjima, već su usmereni na jačanje saradnje.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Tpmislav Nikolić na sastanku OEBS-a u Beogradu - Sputnik Srbija
Nikolić: Što je čoveku majka, to je Rusija Srbiji

Napomenuo je da je prošle godina robna razmena dve zemlje drastično pojačana i da je prošle godine drastično povećan izvoz iz Srbije u Rusiju. Dodao je i da ruske kompanije investiraju u Srbiji, a da su lideri predstavnici naftno–gasne sfere.

Sklapaju se dugotrajni ugovori, koriste se povlašćene šeme za hemijska preduzeća Srbije i nastavlja se sa povećanjem kapaciteta skladišta gasa u Banatskom dvoru.

„Neću dugo govoriti o našim vezama, one se temelje na duhu bliske saradnje i pomoći. Uvek smo bili saveznici u teškim situacijama, a bićemo i dalje“, rekao je Lavrov.

Vučić je rekao da je Srbija mala zemlja i da ne može da pomogne Rusiji koliko ona Srbiji, ali je korektan partner i nije zabijala nož u leđa, a ruski narod to zna da ceni.

Republika Srbija i Ruska Federacija imaju tradicionalno dobre odnose, a poslednja poseta srpske delegacije Moskvi je to i potvrdila, smatra srpski premijer.

Vučić je napomenuo da Srbija svoje stare dugove ume da vraća i da se ponaša kao ozbiljna i odgovorna država. Najavio je da će srpski dug prema „Gaspromnjeftu“ biti isplaćen.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune (audio)

On je zahvalio Ruskoj Federaciji na podršci.

„Zahvalni smo na podršci u Unesku, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i na podršci na svakom mestu“, naveo je premijer.

Vučić je rekao da očekuje da će ekonomski odnosi dve zemlje biti brži i dinamičniji nego do sada i to u svim oblastima.

„Prijateljstvo Srbije i Rusije ne mislimo da gasimo i uništavamo. Nikada nije bilo toliko kontakata dve države“, istakao je Vučić.

Srpski premijer je rekao da je potvrđeno da će ruski premijer Dmitrij Medvedev u prvoj polovini sledeće godine boraviti u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala