Haos na grčko-makedonskoj granici, poginuo jedan migrant

© AFP 2023 / SAKIS MITROLIDIS Sukobi izbeglica iz Sirije sa makedonskom policijom na makedonskoj granici
Sukobi izbeglica iz Sirije sa makedonskom policijom na makedonskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Između migranata i izbeglica na granici Grčke i Makedonije izbili su neredi pošto je više od sto ljudi blokiralo granicu u znak protesta zato što im nije dozvoljen prelazak. Veruje se da je jedna osoba iz Maroka poginula.

Jedan čovek je stradao od strujnog udara, a najmanje dvoje je povređeno u sukobima grupa migranata i izbeglica na grčko–makedonskoj granici. Migranti ne dozvoljavaju izbeglicama da prođu.

Podsećamo, makedonske vlasti u svoju zemlju propuštaju samo ljude iz zemalja pogođenih ratom, iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Čovek za koga se veruje da je Marokanac doživeo je strujni udar kada se popeo na jedan vagon, parkiran ispod vodova sa visokim naponom, blizu granice, rekao je portparol grčke policije.

Drugi migranti su spustili njegovo telo na zemlju i pokrili ga čaršavom. Jedna grupa Marokanaca je uzela telo nastradalog i iz protesta krenula prema granici, a grčka policija ih je zaustavila suzavcem.    

Makedonsko–grčka granica je zatvorena, a situacija je eskalirala danas kada je došlo do tuče između izbeglica iz Sirije i migranata sa ostalih područja Bliskog istoka u kojoj je, kako se veruje, jedna osoba iz Maroka podlegla povredama zadobijenim u strujnom udaru.

TV Nova je javila da je Grčka zatvorila granicu sa Makedonijom za sve izbeglice i migrante bez razlike iz koje zemlje dolaze.

Sukobi makedonske policije i migranata na grčko-makedonskoj granici - Sputnik Srbija
Bačen suzavac na grčko-makedonskoj granici

Jutros su grčke specijalne snage raspoređene na granici kako bi sprečili nerede koji izbijaju među migrantima kojima nije dozvoljen ulaz u zemlju.

Do eskalacije je došlo nakon jučerašnjih sukoba, kada je granica zatvorena, pa je više od 3.000 migranata blokirano kod improvizovanog kampa kod Indomenije sa grčke strane granice.

Portparol lokalne policije Petrosa Taniosa je izjavila da se veruje da je jedna osoba iz Maroka poginula od strujnog udara u dodiru sa visokonaponskim kablom dok se pela na krov voza, javio je AFP.

Makedonske vlasti dovode dodatne policijske snage na granicu. 

Migranti, izbeglice, Makedonija - Sputnik Srbija
Neredi u Đevđeliji, vojska u pripravnosti

Sinoć u ponoć predstavnici UNHCR–a i nekoliko nevladinih organizacija su napustili kamp iz bezbednosnih razloga.

Ekonomski migranti, kojima prolaz nije omogućen, prete izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja kojima je prolaz dozvoljen.

Makedonska policija koristi suzavac da potisne demonstrante iz Pakistana, Maroka i Irana.

Grčka policija je noćas sasvim napustila kamp.

Migranti su snabdeveni alatom za sečenje žice. Deo ograde je već uništen.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala