Neredi u Đevđeliji, vojska u pripravnosti

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Migranti, izbeglice, Makedonija
Migranti, izbeglice, Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Posle kratkog zatišja, migranti iz zemalja koje nisu ugrožene ratom ponovo protestuju na grčko-makedonskoj granici kod Đevđelije, gde ih se na desetine popelo na žičanu ogradu tražeći da im se dozvoli ulazak u Makedoniju.

Na prelazu Đevđelija se nalaze dva kordona policije, a makedonske snage bezbednosti uhvatile su veliku grupu onih koji su nekako uspeli da zaobiđu žičanu ogradu i vraćaju ih u Grčku.

RTS javlja da na granicu i dalje stiže veliki broj specijalaca, dok je vojska spremila suzavac i vodene topove, a  stigla su i oklopna vozila.

Sukobi makedonske policije i migranata na grčko-makedonskoj granici - Sputnik Srbija
Sukobi sa izbeglicama na grčko-makedonskoj granici, povređeni policajci

Vojna policija je uklonila novinare sa graničnog prelaza.

Na desetine ekonomskih migranata, uglavnom iz Irana, popelo se na ogradu i pozivaju ostale na protest.

Veliki broj migranata došao je do ograde sa grčke strane, a u prvim redovima su deca, koja sa sobom nose transparente na kojima piše: „Mi nismo teroristi, želimo mir“ i „Hvala na pomoći“.

Razlog za protest ekonomskih migranata je kulminacija nezadovoljstva, jer je protekle noći u Makedoniju ušlo nekoliko hiljada ljudi iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok oni danima čekaju sa druge strane granice, navodi RTS.

Inače, noć u prihvatnom centru u Đevđeliji protekla je mirno.

Oni koji su ušli u zemlju su uredno prošli granicu i dovezeni su do kontrolnog punkta, odakle se isključivo vozovima prebacuju do Tabanovaca, jer je taksistima i auto-prevoznicima zabranjeno da prevoze migrante.

I grčka i makedonska vojska proveravale su njihova dokumenta, jer se pojavila informacija da migranti dolaze sa lažnim pasošima koje u Grčkoj plaćaju oko 100 evra.

Migranti iz Sirije u Makedoniji u znak protesta zašivaju usne - Sputnik Srbija
Migranti u znak protesta zašivaju usne

S druge strane, oni kojima nije dozvoljen ulazak u Makedoniju spavali su u šatorima sa grčke strane granice, a neki od njih noć su proveli u prihvatnom centru Idomeni.

Inače, vojska od jutros kopa rupe za stubove, kako bi ojačala žičanu ogradu na granici sa Grčkom.

Makedonske vlasti su izgradile ogradu koja je duga oko osam kilometara, a kako javlja izveštač RTS-a, podizanje žičanog zida nije završeno jer je plan da ograda bude duga oko 50 kilometara.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala