Svilanović: Rusija, EU i SAD jednoglasni u borbi protiv terorizma

© AFP 2023Logo OEBS-a
Logo OEBS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar za regionalnu saradnju Goran Svilanović očekuje da se na neformalnom susretu ministara spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Džona Kerija na marginama ministarskog sastanka OEBS–a u Beogradu odmakne u razgovorima o saradnji u borbi protiv DAEŠ–a.

„Kada je u pitanju terorizam istim glasom govore Ruska Federacija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Jednako se boje, jednako osećaju koliko je veliki problem i jednako su spremni da reaguju. Tragedija u Parizu je to pokazala. Ovaj sastanak je prilika da se vrate gde su bili pre svega nekoliko dana, da zajednički razgovaraju o akcijama protiv Islamske države“, rekao je Svilanović za Sputnjik.

Zastava OEBS-a - Sputnik Srbija
Beograd centar diplomatije

Diplomatski susreti ruskih i američkih predstavnika ne prestaju od trenutka kada su se na marginama skupa u Ujedinjenim nacijama krajem septembra Vladimir Putin i Barak Obama dogovorili da razmenjuju informacije o napadima u Siriji kako se avioni Rusije i SAD ne bi našli jedni drugima na nišanu. Skup u Beogradu je prilika da se nastave razgovori o vojnoj saradnji.

Ministri inostranih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Šansa za susret Lavrova i Čavušoglua

Drugi važan susret koji se očekuje je susret Lavrova i turskog ševa diplomatije Mevluta Čavušoglua. Ovaj neformalni sastanak, ukoliko do njega dođe, biće prvi susret ruskih i turskih predstavnika nakon što je Turska oborila ruski vojni avion iznad granice sa Sirijom. 

„Prvi put će da razgovaraju posle ove dramatične situacije. Ne verujem da će sve rešiti u nekoliko minuta razgovora, ali ovi razgovori su veoma važni“, rekao je Svilanović, koji je od 2008. do 2012. godine bio koordinator ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS–a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala