Da li je poređenje Erdogana sa Golumom uvredljivo

© AP Photo / Sven Kaestner, FileStatua Goluma iz „Gospodara prstenova“
Statua Goluma iz „Gospodara prstenova“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poređenje predsednika sa likom iz „Gospodara prstenova“ u Turskoj može biti kažnjivo zakonom. Stručnjaci sada pokušavaju da utvrde da li je poređenje Erdogana sa Golumom zaista uvredljivo.

Sud u Ajdinu, gradu na zapadu Turske, pozvao je tim stručnjaka da proceni da li je lekar Bilgin Cifči, koji je dobio otkaz u oktobru, uvredio predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana uporedivši njegov izraz lica sa likom Goluma iz legendarne trilogije „Gospodar prstenova“ reditelja Pitera Džeksona, objavio je „Gardijan“ u sredu.

Tim stručnjaka ima za zadatak da temeljno istraži lik Goluma, kako bi se detaljno utvrdilo da li je poređenje sa Tolkinovim likom zaista uvredljivo, navodi se u turskom dnevnom listu „Sozcu“.

Strana Dejli mejla - Sputnik Srbija
Dejli mejl: Erdogan jeste dvoličan

„Sud je naložio da istragu sprovode grupa sastavljena od dva akademika, dva psihologa i jednog stručnjaka za bioskopsku i televizijsku produkciju“, objasnio je drugi dnevni list.

Glavni sudija je upomoć pozvao stručnjake nakon što je priznao da nikada nije u celosti pogledao nijedan od filmova iz ove trilogije i zakazao je sledeće ročište za 13. februar 2016. godine.

Optuženi, koji se sada suočava sa kaznom do dve godine zatvora, izjavio je da nije imao nameru da uvredi Erdogana poredeći ga sa Golumom, za kojeg tvrdi da nije tako loš lik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala