Davutoglu: Turska želi dijalog, ali se neće izvinjavati

© REUTERS / Murad SezerTurski premijer Ahmet Davutoglu
Turski premijer Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je spremna za dijalog sa Rusijom kako bi se izbegla dalja eskalacija sukoba, ali ne namerava da se izvinjava zbog incidenta sa ruskim avionom Su-24, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.
Turski premijer Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Davutoglu: Turska vidi Rusiju kao prijatelja

On je rekao da Turska želi dobrosusedske odnose sa Rusijom, kao i sa svim drugim partnerima koji se bore protiv terorističke organizacije Islamska država.

„Spremni smo da predamo sve informacije o ’nenamernom’ obaranju ruskog aviona kojima raspolažemo“, rekao je Davutoglu uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Turski premijer je istekao da je Ankara spremna za dijalog na svim nivoima kako bi se u budućnosti izbegli incidenti poput ovog sa ruskim avionom.

Istovremeno, rekao je Davutoglu, Ankara se nada da će Moskva preispitati najavljene mere prema Turskoj nakon tragedije sa bombarderom Su-24 i dodao da Turska na te mere neće odgovarati sankcijama.

Turska razume građane Rusije

Redžep Tajio Erdogan - Sputnik Srbija
Rusija: Erdogan kriv za sankcije

Prethodno je turski premijer izjavio da razume reakciju ruskih građana zbog smrti pilota Su-24 koji je oboren pre nedelju dana u Siriji, ali je zamolio da se uzme u obzir i zabrinutost Ankare kada je u pitanju bezbednost turskih granica.

„Mi razumemo Rusiju kad je reč o smrti ruskog pilota, ali i Rusija mora da razume pažnju koju mi posvećujemo bezbednosti naše granice sa Sirijom, budući da je to pitanje nacionalne bezbednosti. Mi ćemo da nastavimo da pokazujemo našu predanost očuvanju granice sa Sirijom, koja nije usmerena isključivo protiv Rusije“, rekao je Davutoglu.

On smatra da pitanje obaranja ruskog aviona treba rešiti racionalno.

„Ovu krizu je moguće rešiti ukoliko i Turska i Rusija problemu pristupe hladnih glava i razumno. Nadam se da će se u narednom periodu napetosti smiriti. Umesto tvrdih izjava treba se usredsrediti na dijalog“, rekao je turski premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala