Rusija: Erdogan kriv za sankcije

© AP Photo / Burhan OzbiliciRedžep Tajio Erdogan
Redžep Tajio Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je samoinicijativno doveo ekonomiju svoje zemlje pod udar ruskih sankcija, izjavio je šef Komiteta Državne dume Rusije Aleksej Puškov.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Rusija uvela ekonomske sankcije protiv Turske

„Ukaz ruskog predsednika o uvođenju sankcija Turskoj govori o tome da je Erdogan pucao u noge sopstvenoj zemlji. Turska je imala specijalan režim sa Rusijom, usudio bih se da ga nazovem režimom favorizovane zemlje koji je važio ne samo u političkim već i u ekonomskim sferama saradnje“, rekao je on.

Puškov je ocenio da su svi zajednički krupni projekti dovedeni u pitanje jednom nepromišljenom odlukom.

„Mislim da treba da se pripremimo da će sankcije ostati na snazi veoma dugo, iako sve zavisi od Ankare. Ukoliko Turska izabere da pruža otpor umesto da se izvini i prizna da je u pitanju nesmotren postupak — sankcije će ostati na snazi veoma dugo“, rekao je Puškov.

Ruski poslanik je istakao da će mere koje je preduzela Moskva pre svega udariti na turski turistički sektor, budući da su ruski turisti donosili oko četiri milijarde dolara u Tursku godišnje.

Istovremeno, mere će se odraziti i na turske kompanije koje su izvozile svoje proizvode u Rusiju.

Predsednik Komiteta Državne dume za odnose sa inostranstvom Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Puškov: Sankcije će imati ozbiljne posledice po Tursku

„To je značajan segment turske ekonomije, s obzirom da je ta zemlja bila peta po redu sa kojom je Rusija imala najveću trgovinsku saradnju. Ukupna saradnja iznosila je oko 30 milijardi dolara u prošloj godini“, dodao je Puškov.

Istovremeno, on je rekao da Rusija na ovaj način ne namerava da kazni turske građane zbog poteza njihovog rukovodstva.

Usvojene mere, kako je rekao, najmanje će osetiti obični građani. Kada je reč o zabrani zapošljavanja turskih građana u Rusiji, Puškov je precizirao da će se to ticati samo onih koji posle Nove godine budu hteli da nađu zaposlenje u Rusiji, dok će oni koji već rade slobodno moći da nastave sa svojim poslovnim angažmanima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala