Puškov: Turska će zažaliti zbog onog što je uradila

© Sputnik / Đorđe KrstićAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Komiteta Državne dume Rusije Aleksej Puškov rekao je da je turski predsednik „samoinicijativno doveo ekonomiju svoje zemlje pod udar ruskih sankcija“.

Redžep Tajip Erdogan pucao je u noge sopstvenoj zemlji, a jednom nepromišljenom odlukom svi naši veliki zajednički projekti dovedeni su u pitanje, rekao je Puškov u razgovoru za televiziju Rusija 24, i dodao da se treba pripremiti na to da će ruske sankcije prema Turskoj ostati na snazi veoma dugo.

Šef Komiteta ruske Državne dume reagovao je na saopštenje Turske u kojem se kaže da je važno sačuvati sve kanale komunikacije i veze s Rusijom, kako bi se sprečilo dalje pogoršanje odnosa. On je istakao da su ekonomske sankcije, kao i ukidanje bezviznog režima, neophodne kontramere.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan želi da se sretne s Putinom što pre

„Mislim da su to razumni i apsolutno legalni koraci koje je Rusija morala da preduzme kao odgovor na neprijateljski postupak turske strane. Raketa ispaljena na Su-24 nije pogodila samo taj ruski avion — ona je pogodila strukturu rusko-turskih odnosa koji su dugo negovani i koji su doveli do izuzetno pozitivnih rezultata, pre svega za Tursku. To je zemlja koja je imala režim saradnje sa Rusijom koji bih ja nazvao režimom najvećih povlastica. On se nije odnosio samo na trgovinu i privredu, već i na diplomatske i političke veze, na turizam, na investicione projekte. Iznenađuje me što predsednik Erdogan, kada je doneo odluku da obori ruski avion, nije razmišljao o tome kako će tim jednim hicem pogoditi privredu sopstvene zemlje, i uskratiti joj dugoročne pogodnosti koje je do tada uživala“, rekao je Puškov.

Na pitanje da li je sankcije trebalo uvoditi tako brzo i koliko dugo bi one mogle da potraju, Puškov je odgovorio:

„Sankcije su uvedene na kraju sedmice u kojoj je oboren ruski avion. Mislim da je to bila nužna odluka. Pažljivo sam pročitao tekst ukaza — on je dobro promišljen, javno su preduzeti koraci koji će maksimalno umanjiti štetu koju sankcije mogu da nanesu običnim turskim građanima. Oni koji rade u Rusiji do 31. decembra ove godine neće izgubiti posao, ali se zabranjuje potpisivanje novih ugovora sa građanima Turske koji ovde žele da dođu da rade od 1. januara. Što se tiče viznog režima, on se ne odnosi na Turke koji imaju privremeni ili stalni boravak u Rusiji. Mi odvajamo turske građane od turskog rukovodstva — ne želimo da se građanima svetimo za neprijateljsko delovanje njihove vlade. Što se tiče dužine sankcija, mislim da će potrajati malo duže“.

Zastave Turske i Evropske unije - Sputnik Srbija
Nemački mediji: EU pravi prljav posao s Turskom

Upitan da precizira na šta tačno misli kad kaže „malo duže“, šef Komiteta Državne dume je objasnio:

„Mislim da će potrajati neko vreme, zato što taj antiruski čin nije bio izazvan, bezbednost Turske nije bila narušena. To ne može da prođe bez posledica i bez zahlađenja odnosa. Dužina sankcija će zavisiti umnogome od daljeg ponašanja Ankare — ako ona ne koriguje svoju politiku, ako se ovakva situacija ponovi, ako Turci ne upute izvinjenje, ako ne priznaju da je ovo bio krajnje neprijateljski postupak, ako nastave po svome… Ovo će biti period posmatranja njihovog ponašanja. Doduše, čini mi se da je Erdogan poslednjih dana promenio svoju retoriku. Izrazio je žaljenje zbog toga što se dogodilo, insistira na susretu s Putinom u Parizu, i čini mi se da na neki način pokušava da minimalizuje štetu. Ali ovo je veoma složena situacija, koja se nije desila za četrdeset godina naših međusobnih odnosa. Oni su sada uspeli to da pokvare, a imam utisak da Erdogan, koji to predstavlja samo kao jedan neprijatan slučaj, ne shvata baš do kraja šta je uradio. Možda tek sada počinje da shvata“, rekao je on.

Aleksej Puškov je naglasio i da će mere koje je predvidela Moskva pre svega pogoditi turski turistički sektor, budući da su ruski turisti u Turskoj svake godine trošili oko četiri milijarde dolara.

Ankara - Sputnik Srbija
Ankara želi da sačuva odnose sa Moskvom

„Uvođenje sankcija je veoma snažan signal za Tursku, jer će biti pogođeno nekoliko važnih segmenata njene ekonomije: turistički sektor, turske kompanije koje su radile u Rusiji i ubirale ogromne zarade (samo u prošloj godini radi se o pedeset milijardi rubalja) a i firme koje iz Turske izvoze robu u Rusiju će biti posebno pogođene. I stradaće, naravno, državni budžet Turske, jer će se dohodak znatno smanjiti. Mislim da će Turci veoma zažaliti što su doneli onakvu odluku“, rekao je on.

Šef Komiteta ruske Državne dume takođe je istakao da je Turska bila peta na spisku zemalja sa kojima je Rusija imala najveću trgovinsku saradnju — samo prošle godine u Rusku Federaciju uvezeno je turske robe u vrednosti od oko 30 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala