Konflikt Ergodana i Putina — ko je „gospodin“?

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
U konfliktu između Turske i Rusije veoma se pažljivo analiziraju razlike između svetske i regionalne sile, a to se ogleda u uplitanju Moskve u sirijski konflikt, sa jedne strane, kao i u retorici turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa druge, budući da nema čime da se suprotstavi Kremlju.

Turski predsednik je razljutio „ruskog medveda“ i sad mora da plati, piše nemački list Špigl.

Erdogana veoma često porede sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, pritom nazivajući ga gospodinom, međutim trenutni konflikt dovodi u pitanje njegov autoritet, smatra autor članka Tomas Zajbert.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Peskov: Turski biznis u Rusiji na najvišem nivou uzbune

Na dobošu su pored trgovinskih odnosa sa Moskvom i isporuke energenata i planovi Turske o formiranju tampon zone u Siriji, piše Špigl.

Erdogan, naime, namerava da napravi „novu Tursku“ koja će postati regionalna sila sa idejom da ona bude glavna na Bliskom istoku sprovodeći sopstvene interese u regionu. Rusija, piše nemački list, može da poremeti planove Erdogana.

„Hoće li Erdogan u Putinu pronaći svog gospodina?“, zapitao se Zajbert i citirao jednog turskog novinara koji je svojevremeno rekao: „Onaj koji ljuti ruskog medveda moraće za to i da plati“.

Time što se Rusija uključila u sirijski konflikt pokazala je da je svetska sila, a ne regionalna, ocenio je turski politikolog Belul Ozkan. Istovremeno, Moskva pokušava da izbegne ozbiljniji konflikt sa Ankarom, iako ne treba zaboraviti da Putin neće pustiti da Turska prođe nekažnjeno zbog incidenta sa avionom.

Ambicija da Turska postane glavni igrač na Bliskom istoku je poljuljana, a Erdogan konstantno menja svoju retoriku — jednog trenutka se zalaže za mir i poziva na dijalog, dok sledećeg oštro napada Moskvu i preti da će Turska nastaviti da obara ruske avione. Zajbert zaključuje da takve pretnje ni na koji način neće uticati na Moskvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala