Evropska unija i Rusija se zalažu za turske novinare

© AFP 2023 / ADEM ALTANProtest, Turska
Protest, Turska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija založila se za turske novinare koji su pisali o isporukama oružja iz Turske za terorističku organizaciju Islamska država i koji su zbog toga uhapšeni, izjavila je predstavnica spoljnopolitičke službe EU Maja Kocijančič.

Žitelji Turske organizovali su masovne proteste sa zahtevom da se novinari oslobode. U Moskvi su predložili da oni budu uzeti pod međunarodnu zaštitu.

Maja Kocijančić kritikovala je hapšenje poznatih turskih novinara Džana Dundara i Erdema Julja, autore materijala koji svedoči o tome da je tursko rukovodstvo isporučivalo oružje Islamskoj državi. Hapšenje novinara Kocijančičeva je okarakterisala kao „zabrinjavajuću činjenicu“ za zemlju-kandidata za Evropsku uniju i istakla da Brisel to „pažljivo prati“.

Istanbul - Sputnik Srbija
Turska: Uhapšen novinar koji je pisao o isporukama oružja teroristima

Novinari lista „Džumhurijet“ Džan Dundar i Erdem Julj uhapšeni su u četvrtak. Materijal o krijumčarenju oružja objavljen je u maju. On je govorio o slučaju u provinciji Adana u januaru 2014. godine, kada je turska vojska pregledala kamione koji su pripadali Nacionalnoj obaveštajnoj organizaciji i koji su išli ka sirijskoj granici. Prema zvaničnoj verziji, kamioni su prenosili humanitarnu pomoć sirijskim Turkmenima. „Džumhurijet“ je, međutim, otkrio da je deo ovih kamiona bio namenjen radikalnim borcima Islamske države i da je prevozio oružje. Novinari su optuženi za saradnju s teroristima i špijunažu.

Šef Komiteta za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne dume Rusije Irina Jarova predlaže da se uhapšeni turski novinari uzmu pod međunarodnu zaštitu jer se, prema njenim rečima, iza toga „krije opasan međunarodni zločin“. Prema njenim rečima, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan može da izađe na kraj s novinarima koji su se usudili da napišu istinu o krvavoj naftnoj korupciji, koja hrani terorizam, dodavši da Rusija pomaganje teroristima posmatra kao zločin.

U petak su se pod prozorima istambulske kancelarije „Džumhurijeta“ u znak protesta okupile hiljade ljudi, među njima i mnogo novinara.

U Ankari je prilikom razbijanja sličnog mitinga policija upotrebila suzavac.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala