Stručnjaci: S-400 u Siriji upozorenje Ankari

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVRuski vojnici čuvaju stražu u blizini sistema protivvazdušne odbrane S-400
Ruski vojnici čuvaju stražu u blizini sistema protivvazdušne odbrane S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski vojni analitičari složni su u oceni da je razmeštanje PVO sistema S-400 u Siriji logičan potez i da predstavlja upozorenje Turskoj da će se eventualno narušavanje vazdušnog prostora Sirije od strane njenih aviona tretirati kao agresija.

Vojni ekspert Boris Julin kaže da povećanjem broja bombardera i razmeštanjem sistema S-400 Rusija upozorava jednu od članica NATO-a.

Dušan Proroković - Sputnik Srbija
Proroković: Turska se igra vatrom

On je uveren i da će preduzimanjem ovakvih mera Rusija obeshrabriti Tursku da ponovo obori ruski avion.

„Ali, s druge strane, time bi Rusija mogla dodatno da ohrabri Ankaru da poveća broj aviona“, zaključuje on.

Vojni analitičar i potpredsednik Akademije za proučavanje geopolitičkih problema Vladimir Anohin smatra da je razmeštanje sistema S-400 u Siriji logičan potez.

„Rekao bih da nismo očekivali da će nam Ankara zabiti nož u leđa: ipak je Turska članica koalicije protiv ID. S druge strane, uništavanje rafinerija i cisterni ID je Erdogana udarilo tamo gde ga najviše boli. Mislim na njegov novčanik“, kaže Anohin.

Ruski pilot u Siriji - Sputnik Srbija
Da li je Turska unapred rekla – pucajte?

Prema njegovim rečima, instaliranje S-400 je ozbiljno upozorenje Turskoj da će se eventualno narušavanje vazdušnog prostora Sirije od strane njenih aviona tretirati kao agresija.

On kaže i da, ukoliko svetski političari imaju nešto protiv ove ruske odluke, treba ponovo da pregledaju snimke terorističkog napada u Parizu, pa da onda optužuju rusku vojsku koja se bori protiv terorizma. 

„Mislim da će Rusija povećati vojno prisustvo u Siriji, pre svega uz pomoć lovaca, zato što ih trenutno ima manje nego bombardera, kao i uz pomoć borbenih helikoptera“, rekao je stručnjak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala