Putin: Poslali bismo S-400 ranije da smo očekivali izdaju (video)

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Fransoa Oland
Vladimir Putin i Fransoa Oland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi odavno razmestila protivvazdušne raketne sisteme S-400 da je razmatrala mogućnost izdajničkog „zabadanja noža u leđa“, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa francuskim kolegom Fransoa Olandom večeras u Moskvi.

Putin je rekao da razmeštanje S-400 nije razmatrano ranije jer niko nije mogao da pretpostavi da bi bezbednost ruske avijacije mogla da bude ugrožena.

Govoreći o vojnoj operaciji u Siriji, ruski predsednik je naglasio da je infrastruktura terorističke organizacije Islamska država u velikoj meri uništena, a finansijsko stanje uzdrmano.

Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland - Sputnik Srbija
Putin i Oland odlučno za formiranje koalicije (video)

Putin je takođe istakao da borba protiv terorista u Siriji nije moguća bez kopnene vojske, dok tu ulogu trenutno može da igra isključivo sirijska armija.

Ruski i francuski predsednici dogovorili su se da će povećati saradnju u borbi protiv terorizma u vidu razmene informacije i koordinisanog rada vojnih specijalista.

„Neophodno je dostići konsenzus kako bi se formirala široka koalicija za borbu protiv terorizma“, rekao je on. Sa druge strane, francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da Rusija i Francuska moraju da deluju zajednički u borbi protiv terorizma.

Istovremeno, rekao je Oland, potrebno je naći političko rešenje za sirijsku krizu i formirati nezavisnu prelaznu vladu.

Prema rečima Putina, Francuska će da izbegava napade na snage koje su spremne da se bore protiv terorizma.

Morali su znati da je avion ruski

Isključena je mogućnost da turske vojno-vazduhoplovne snage nisu mogle da prepoznaju da je Su-24 ruski, rekao je Putin.

Kako je objasnio, na avionima postoje znaci raspoznavanja koji se dobro vide, a osim toga, dodao je Putin, Sjedinjene Države, pa dakle i njihovi saveznici, znali su da će ruska avijacija izvoditi operacije u tom području.

On je naglasio da je Rusija unapred, i u skladu sa sporazumom sa američkom stranom dostavila informacije o tome gde će delovati njena avijacija, na kom mestu i u koje vreme. U datom slučaju polazili smo od toga da je Turska član aktivne koalicije i da je „morala znati da tamo deluje upravo ruska avijacija“, rekao je Putin i dodao:

„Koja još? Da su znali da je američki avion, da li bi udarili po američkom? Sve je to besmislica, sve su to izgovori. Žalosno je što umesto da se ozbiljno i duboko razjasne stvari, da se radi na tome da se to više nikad ne desi, mi čujemo eto takva nemušta objašnjenja i izjave da čak nema razloga za izvinjenje“.

Političko rešenje u Siriji

Francuski predsednik rekao da je za političko rešenje u Siriji neophodno ispuniti tri uslova – formiranje koalicione vlade, raspisivanje izbora na kojim će učestvovati sve političke partije u zemlji i odlazak Asada sa mesta predsednika.

Govoreći o budućnosti sirijskog predsednika Bašara el Asada, ruski predsednik je rekao da o njegovoj sudbini treba da odlučuje sam sirijski narod.

O koaliciji

Franuski predsednik Fransoa Oland - Sputnik Srbija
Oland: Velika koalicija sa Moskvom i Vašingtonom

Putin je rekao da Rusija poštuje koaliciju protiv terorističke organizacije Islamska država, koju predvode SAD, kao i da je spremna sa njom da sarađuje, ali bi bolje bilo da se formira nova.

„Mi smo spremni da sarađujemo sa koalicijom, međutim incidenti poput obaranja našeg aviona nisu prihvatljivi. Mi računamo da se to neće više ponoviti, u suprotnom nikakva koalicija nam nije potrebna“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je upozorio da bi Rusija mogla da koristi lovce koji će leteti u pratnji bombardera kako bi osigurali njihovu bezbednost.

Oland je rekao da je neophodno povećati koordinaciju vojne operacije u Siriji da bi se u budućnosti izbegli incidenti poput onog sa ruskim Su-24, te da bi vazdušne napade trebalo usmeriti isključivo ka teroristima.

Nafta ID ide u Tursku

Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Ankara štiti teroriste jer ima finansijske interese od nafte ID

Nafta koju proizvodi ID na teritoriji Sirije u velikoj meri završava u Turskoj, izjavio je Putin.

„Radi se o ogromnim količinama nafte koja se isporučuje iz delova Sirije koju kontrolišu teroristi u Tursku. Mi smo napravili snimke kuda idu cisterne. Oni danonoćno idu za Tursku“, rekao je on.

Putin je precizirao da su snimci napravljeni iz vazduha, sa visine od oko pet kilometara, gde se jasno vidi kako cisterne jedna za drugom nestaju iza horizonta.

Moskva, kako je rekao, dopušta verziju da je u pitanju korupcija kada je reč o isporuci nafte od strane ID u Tursku, ali bi Ankara trebalo da izađe sa tim na kraj.

Ostavka Erdogana – stvar turskog naroda

Redžep Tajio Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska se neće izviniti Rusiji

Govoreći o tome da li bi turski predsednik trebalo da ponudi ostavku, Putin je rekao da se to ne tiče Moskve, ističući da je odnos Rusije i Turske grubo narušen.

„Ostavka predsednika Turske nije naša stvar, to se tiče turskog naroda. Mi ne nameravamo da se bavimo unutrašnjim stvarima Turske“, rekao je Putin.

On je izrazio žaljenje zbog incidenta sa avionom budući da su odnosi dveju zemalja, koji su u proteklih 10 godina bili na najvišem nivou, grubo narušeni. 

„Mi smo Tursku smatrali ne samo prijateljskom zemljom, već maltene saveznikom“, dodao je Putin.

Teroristički napadi 

Moskva - Sputnik Srbija
Kremlj ne isključuje terorističke pretnje iz Turske

Oland je poručio da Rusija može u potpunosti da računa na podršku Pariza u istrazi oko pada ruskog aviona „A321“ u Egiptu.

„Lično sam ponovio gospodinu Putinu da Rusija može u potpunosti da računa na našu podršku nakon užasnog terorističkog napada kada je poginulo 224 osobe“, rekao je Oland.

O Ukrajini

Francuski i ruski predsednici dogovorili su se da će razmenjivati informaciju o situaciji na jugoistoku Ukrajine.

„Dogovorili smo se da ćemo razmenjivati informaciju o situaciji u Ukrajini i nastavićemo saradnju u ’normandijskom formatu‘“, rekao je Oland i dodao da se Pariz zalaže za potpunu implementaciju Minskog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala