Đinping Vučiću: Odredite termin i stižem

© Foto : Kancelarja predsednika VladeAleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kome je zahvalio na podršci Srbiji, kako po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tako i pred Uneskom.

Vučić je u popodnevnim satima započeo bilateralnu posetu Kini susretom sa Đinpingom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim i političkim odnosima dveju zemalja.

Srpski premijer Aleksandar Vučić u Kini posetio industrijski park u Sudžou - Sputnik Srbija
Vučić: Imamo plan za saradnju sa Kinom u narednih pet godina (foto)

Srpski premijer je naglasio važnost ekonomskih razloga posete srpske delegacije Kini, dodajući da je prioritet Srbije u saradnji sa Kinom izgradnja auto-puteva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija.

„Ali ono što je naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato vas molimo da podržite HBIS“, zaključio je premijer Vučić. 

„Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji“, poručio je Đinping srpskom premijeru tokom susreta, odgovarajući na poziv srpske delegacije da poseti Srbiju.

Predsednik Si Đinping zahvalio je predsedniku srpske Vlade na ličnom zalaganju za unapređenje odnosa Srbije i Kine, dodajući da je dugo i tradicionalno prijateljstvo, kao i političko poverenje između dveju zemalja, dovelo do toga da je Srbija za Kinu jedan od prioriteta.

Aleksandar Vučić u poseti kineskom gradu Sudžou - Sputnik Srbija
Vučić: Kinezi nas poštuju zato što smo nezavisni i suvereni

„Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i u drugim oblastima, kao što su kultura i turizam“, izjavio je Đinping.

On je dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji, naglasivši da treba raditi i na reindustrijalizaciji Srbije.

„Kina će podržati kako kompaniju HBIS tako i druge velike kompanije koje žele da ulažu u Srbiju“, naglasio je kineski lider.

Đinping je rekao i da su Termoelektrana Kostolac, kao i izgradnja auto-puteva i pruge Beograd — Budimpešta osnovi su zajedničke saradnje, dodajući da kineske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima u Americi, Rusiji, Francuskoj i da su kvalifikovane i povoljne za izgradnju sličnih projekata i u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala