Vučić: Kinezi nas poštuju zato što smo nezavisni i suvereni

© Tanjug / Vlada SrbijeAleksandar Vučić u poseti kineskom gradu Sudžou
Aleksandar Vučić u poseti kineskom gradu Sudžou - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samit šefova Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Sudžou predstavlja veliku priliku za Srbiju, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, dodavši da će na tom samitu Srbija potpisati najveći broj sporazuma.

„Samit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, predstavljajući Srbiju, i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Specijalne jedinice policije - Sputnik Srbija
Policija štrajkuje glađu kad se Vučić vrati iz Kine

On je naveo da je Srbija zahvalna i da poštuje Kinu i dodao da je očigledno da „i oni poštuju našu politiku i prijateljstvo prema NRK, ali i to što se ponašamo kao nezavisna i suverena zemlja“.

„Mi smo zemlja koja ovde potpisuje najviše sporazuma“, rekao je premijer, dodavši da se radi o saradnji u oblasti energetike, putne i železničke infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

„U svim oblastima želimo da unapredimo našu saradnju“, naglasio je Vučić.

Telekom Srbija - Sputnik Srbija
Kineze zanimaju Telekom, infrastruktura, Železara

Kako navodi RTS, najavljeno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom sa jednom kineskom kompanijom, premda model zasad nije poznat, razgovaraće se i o učešću kineske strane u izgradnji pojedinih deonica na Koridoru 11, izradnji termoelektrane koja će koristiti otpad kao gorivo, kao i ugovora o izvozu junećeg mesa iz Srbije.

Očekuje se i potpisivanje ugovora o modernizaciji pruge Beograd — Budimpešta.

U četvrtak će Vučić u Pekingu razgovarati sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Vučić je trodnevnu posetu Kini započeo jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i posetom fabrici autobusa „Hajger“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala