Gde je NATO u sukobu Rusije i Turske

© Flickr / Medien BundeswehrNATO
NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO treba da se fokusira na borbu protiv Islamske države, a ne na antagonizam prema Rusiji, smatra stručnjak za odnose sa inostranstvom Univerziteta u Madridu.
Poljska - Sputnik Srbija
Poljska želi poništenje ugovora između Rusije i NATO-a iz 1997. godine

U kom smeru će se razvijati situacija u vezi sa turskim obaranjem ruskog bombardera Su-24 zavisi od reakcije drugih članica NATO-a, kaže Havijer Morales, ekspert za odnose sa inostranstvom i profesor na Evropskom univerzitetu u Madridu.

„Pitanje je kako će drugi članovi NATO-a da se uključe u ovaj sukob između Rusije i Turske“, rekao je Morales. „Konfrontacija sa Rusijom je za NATO sada prioritet“, dodao je on.

Prema Moralesu, incident bi „mogao biti rezultat bezobzirne akcije i pogrešnih proračuna, jer pretnje nije bilo“.

„Svi znaju da Rusija ne bombarduje Tursku, već napada ciljeve u Siriji“, naglašava Morales.

Morales kaže da bi bilo bolje da zemlje koje se bore protiv Islamske države koordiniraju svoje akcije umesto da se međusobno prepiru.

Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija
Neke članice NATO-a smatraju da je Su-24 oboren iznad Sirije

U međuvremenu, diplomatski izvor upoznat sa detaljima sastanka predstavnika NATO-a u vezi sa obaranjem aviona Su-24 izjavio je za RIA Novosti da Turska ne može više da izlazi sa stavom da je ruski ratni avion prekršio turski vazdušni prostor.

„Turska je tvrdila da je ruski avion pogođen dok je bio u njenom vazdušnom prostoru i da su svi relevantni dokazi podneti u sedištu NATO-a. Avion se, međutim, srušio na sirijskoj teritoriji i nekoliko članica NATO-a je istaklo da je verovatno oboren iznad Sirije“, rekao je izvor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala